Elképesztő méretű projektre készül a MÁV

A MÁV hatvan éve nem használja a Körvasutat.

Most azonban reaktiválná a pályaszakaszt egy olyan hatalmas beruházás keretében, mely Pilisvörösvár és Kunszentmiklós összekapcsolásával egy olyan hálózatot eredményezne, mely egy Budapesten keresztülhaladó vasútvonalban realizálódhatna, jó egynéhány hasznos megállóval, összekötve például Kőbánya-Kispestet Kelenfölddel.

A probléma az, hogy maga a projekt egy sokmilliárdos beruházást igényelne, s bár tervek vannak, azt egyelőre nem tudja a vasúttársaság, hogy miből és hogyan tovább.
Az elővárosi vonatok a tervek megvalósításával nem csupán fejpályaudvarokra érkeznének, hiszen a hálózat lényege az alternatív útvonalak biztosítása volna.

Hasonló vasúti rendszer üzemel nagy sikerrel és komoly kihasználtsággal Berlinben (S-Bahn), illetve Írországban, Dublinban is (DART – Dublin Area Rapid Transit), így nem elképzelhetetlen, hogy az Európain Unió esetleg támogatná a MÁV elgondolásait, persze ehhez egy pályázatot kellene kiírni mindenek előtt, amiről egyelőre nem tudunk.

Olyan budapesti területeken épülhetnek újabb megállók, ha beindulnak a munkálatok, mint a Közvágóhíd, az Üllői út, a Népliget, vagy az Ecseri út, de Rákosfalván, Újpalotán és Pestújhelyen is számítani lehet egy-egy új vasúti megállóra.
A tervek alapján egyébként a Körvasút és a váci vasútvonal is kereszteznék egymást.

A vonalakon a hazánkban már ismert, svájci gyártmányú Flirt motorvonatokat tervezik forgalomba állítani, s a MÁV sajtóosztálya azt is közölte, hogy minden megálló építésénél figyelni fognak a komfortra is, minek megfelelően esőtől és naptól is ízléssel védett peronokat terveznek, kényelmes és strapabíró peronbútorzattal és interaktív utastájékoztató rendszerrel.

A munkálatok során az uniós források elnyerése mellett az is problémát jelenthet, hogy az esztergomi vasútszakasz felújítása még közel sem fejeződött be, s úgy tűnik, hogy erre egyhamar nem is igen lehet számítani.

Mindezen tervezet is oda kapcsolható, hogy a MÁV nemrég közölte: „végre fejlődő pályára állt a magyar vasúti közlekedés”.

 

civilhetes.net