Április 1-től szabad a tej az Unióban!

2015. április 1-jével jár le annak a kvótarendszernek az érvényessége, melyet a tejtermelés szabályozására hozott létre az Európai Unió harmincegy évvel ezelőtt.

Szerdától tehát a tagállamok kapacitásán és technikai felkészültségén kívül semmi sem szabhatja határát a termelésnek.

Hazánkban különösen jól jön a szabadság, hiszen a magyar tejtermelők feladata elsősorban az lesz, hogy visszaszerezzék a magyar termelők számára a hazai piacot, hiszen azt az utóbbi, közel két évtizedben a külföldi tej uralta, elsősorban a szlovák és a lengyel.

Magyarországon nagy mennyiségben és kiváló minőségben elérhető tejről kell beszélnünk, így a nyersanyag tekintetében nem lehet probléma. Az ágazat technikai felkészültsége azonban jócskán hagy még kívánni valót maga után.
A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a szakma jelenleg nagyságrendileg 40-50 milliárd forintos állami támogatást igényel ahhoz, hogy az igazán komoly termelés megindulhasson.

Harcz Zoltán arról is beszélt, hogy jelentős mértékben nem érint bennünket a kvótahatár megszüntetése például az exportra nézve, hiszen eddig is a maximumra szabott kereteken belül jártunk bőségesen, így valóban a tekintetben származik majd előnyünk a változásból, hogy végre megtelíthetjük a magyar piacot kiváló minőségű magyar tejjel.

Brüsszel úgy véli, hogy a többletteremésből származó, minden bizonnyal hatalmas mennyiségű tejet Unión kívüli országok piacán kiváló ütemben, nagy sikerrel adhatják tovább a tagországok. Ugyanis például Németország, vagy Ausztria szinte biztosan hatalmas mennyiséggel fog előrukkolni, amit nyilvánvalóan szeretne majd folyamatában értékesíteni.

Hazánkból leginkább Horvátországba és Olaszországba jut nagy mennyiségben nyers tej, amit aztán ott dolgoznak fel, s az adott országban, vagy további szállítás után másutt értékesítik. Az ilyen megoldásokat április 1-jétől alapvetően fogják átgondolni a termelők és az iparágban érdekelt kereskedők, hiszen itthon sokkal jobban megéri kész termékké alakítani a tejet, mintsem olcsón, bár nagy mennyiségben továbbadni rajta.

 

(Fotó: peakshop.hu)

civilhetes.net