A Buda-Cash botránya miatt pénz nélkül maradt Siklós önkormányzata

A Baranya-megyei Siklós városának önkormányzata hosszú idő óta DRB bankszámlán tárolta  pénzét.

Most, hogy a Buda-Cash Brókerház botránya kisugárzott az érintett bankfiókokra, Siklós szinte tökéletesen pénz nélkül maradt. Az önkormányzat ebben a pillanatban összesen 100 ezer forinttal rendelkezik.

A Dél-dunántúli Regionális Bank ügyfeleinek a számláját is zárolta a Magyar Nemzeti Bank, amikor kiderült, hogy a Buda-Cash minden valószínűség szerint súlyos csalásban lehet érintett. A bank központi vezetése azonnali hatállyal elrendelte a számlák befagyasztását, ennek következtében rengeteg magánszemély, cég, közintézmény és önkormányzat maradt pénz nélkül. Siklós rögtön megszüntette a szokásos kifizetéseket, annak ellenére is, hogy mindennek nyilvánvalóan következményei lesznek.

Marenics János, a város független polgármestere elmondta, hogy nem tartanak páncélszekrényt, minden pénzük a DRB Bank fiókjaiban található, így nem túloz, amikor azt állítja, hogy teljesen pénz nélkül maradtak. Összesen 170 millió forintot tárolnak jelenleg a DRB-nél.
Marenics minden kiadást megtiltott, ugyanakkor felhívta a lakosság figyelmét, hogy ne fizessék be a helyi adókat, mert a befizetett összegek lényegében eltűnnek. Mivel a csekkeket már kiküldte az önkormányzat a városiaknak, így az erre költött, nagyjából 2 millió forintjuk is lényegében elszállt.

A dolgot súlyosbítja, hogy február vége van, így közel 200 ember fizetését nem tudják biztosítani, illetve 300 ember szociális segélyét sem tudják, miből és hogyan fogják kifizetni, amíg a kényszerhelyzet fenn áll. Szerencsére körülbelül 120 közfoglalkoztatásban részvevő fizetését nem utalták el az adott bankszámlára, így ezek az összegek megmenekültek. A közfoglalkoztatottakat  személyesen fogja kifizetni az önkormányzat.

Az állam 30 millió forintos gyors segítséget utal Siklósnak a hét folyamán, azonban ez az összeg csak arra lesz elég, hogy szűkösen, de sikerüljön kifizetni a számlákat, illetve a munkabéreket. A vezető pozícióban lévők kaphatják meg legkésőbb a fizetésüket, feltéve, ha marad annyi pénz, hogy ez is sikerüljön.

Kedd délután még hátizsákkal hordták ki a budapesti Buda-Cash Brókerházból az iratokat, ma már erre nincs lehetőségük. Egész biztos, hogy az ügy hosszú ideig elhúzódik majd, kimenetelét illetően pedig még találgatni sem érdemes.

 

civilhetes.net