60 milliárdos injekció a kórházaknak

Gyors határozatában arról döntött a kormány, hogy 60 milliárd forintot csoportosít át a kórházak megfelelő működésének érdekében az egészségügyi intézmények köztartozásainak csökkentésére.

Jelen pillanatban a legfontosabb feladat, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Állami Egészségügyi Ellátó központ megtalálja a megoldást, mielőtt katasztrófához vezetnének az utóbbi hét eseményei.

A kórházak konszolidációjának végrehajtásáról az egészségügyért felelős szakminiszternek október végéig el kell készítenie beszámolóját, azonban szóba sem jöhet, hogy addig ne történjen semmiféle komolyabb lépés, hiszen a kórházak működéséért felelős beszállítók csak akkor végzik a továbbiakban megszokott munkájukat, ha a kórházak kifizetik a járandóságukat.
Az utóbbi napokban még tovább nőt a kamatoknak köszönhetően a kollektív adósság mértéke, s jelen pillanatban egyik állami egészségügyi intézmény sem képes megfelelően fizetni például a közüzemi szolgáltatási díjakat.

Az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete, valamint az Orvostechnikai Szövetség nemrégiben egy levélben kereste fel Orbán Viktort, kérve a miniszterelnöktől, hogy mihamarabb hajtsa végre az ígért, 60 milliárdos kórházi konszolidációt, különben összeomlik a magyar egészségügyi rendszer.

A levélben többek között az is szerepel, hogy a szakszövetségek számításai szerint mára bőven meghaladta az adósság a 60 milliárdot, s számításaik szerint mostanra 90 milliárdos tartozásról célszerű beszélni, akármennyire is súlyosan hangzik a helyzet.

Az egészségügyi államtitkár egy sajtóinterjúban arról beszélt hétfőn, hogy nagyon meg kell fontolni minden olyan adóforint sorosát, melyet az egészségügy megsegítésére különítenek el, hiszen még az is problémát jelent, hogy az egészségügybe egyáltalán pénzt juttasson az állam, nemhogy rendezze adósságait.
Zombor Gábor felhívta figyelmet: a most megteremtett 60 milliárd forint nem az Egészségbiztosítási Alapból származik, hanem külső forrásokból. Hozzátette azt is, hogy reméli, ez az utolsó ilyen konszolidációs összeg, amit elő kell teremteni.

 

(A kép illusztráció – Forrás: ning.com)

civilhetes.net