Ebben az évben is jelentősen több nő jelentkezett a felsőoktatásba

A Felvi.hu gyorsjelentése alapján idén is jóval több nő jelentkezett a felsőoktatásba, mint férfi.

Ez a tendencia már hosszú évek óta tartja magát. A felvételizők átlag életkora 2015-ben 23,6 év, ami ellenben kitolódást mutat a korábbi évekhez képest.

Érdekes, hogy a nők elsősorban a felsőoktatási szakképzéseken dominálnak, ahol számuk a 65%-ot is meghaladja, míg a leginkább kiegyenlített arány az alapképzésekre való jelentkezések területén mutatkozott.

Az adatok arról árulkodnak, hogy a felvételi eljárásban részt vevő 10 616 fiatal 55%-a nő, így a 45%-os jelenléttel ismét alul maradtak a férfiak.
Ugyanakkor az is kiderül, hogy a külföldről hazánkba jelentkező hallgatójelöltek többsége Szlovákiából, Szerbiából, Romániából, valamint Ukrajnából származik, ami röviden annyit jelent, hogy a határon túli magyar fiatalság igencsak előnyben részesíti a Magyarországon nyújtott képzési lehetőségeket. Ez nem véletlen, hiszen a kisebbségben élők nagy részének nincs, vagy alig van lehetősége magasabb szinten anyanyelvén tanulni, tisztelet a kivételt képező országoknak természetesen (így például Romániában komoly magyar nyelvű szakokra jelentkezhetnek a diákok).

Egészen érdekes adat, hogy a legfiatalabb korosztály, akik azonban a leginkább érintettek volnának a felvételizés területén, tehát a 18-19 éves értettségizők száma csupán 30% volt, ami egészen megdöbbentő.
Szintén különös adat mutatja, hogy mely területre jelentkeztek az átlagosan legidősebbek. A mesterképzésekre készülők átlag életkora idén 28 év. Ha belegondolunk, hogy eredetileg egy 18-19 éves korában az alapképzést megkezdő hallgató 21-22 éves korára elviekben megszerzi alapszakos oklevelét, akkor elgondolkodtató ez a 28 éves átlag életkor.
Több tekintetben is, hiszen vannak, akik sokáig húzzák az alapszakot, sokan eleve később kezdik a felsőoktatási pályafutást, ellenben nem kevés, már diplomával rendelkező dolgozó dönt úgy, hogy elvégez egy mesterszakot is.
Így a szórás igen nagy, valószínűleg emiatt áll meg a statisztikai mérés a 28-as számnál. Tehát nem reális azt gondolnunk, hogy a majdnem harmincas korosztály jár ma hazánkban mesterképzésre.

A legújabb felmérésből azonban az is kiderült, hogy a felsőoktatási szakképzések valóban egyre népszerűbbek a fiatalok körében.

 

(Címlap: a kép illusztráció! – Forrás: szon.hu)

civilhetes.net