A kormány beleavatkozna a doktori képzések rendszerébe is

A napokban publikált kormányelképzelések alapján nem csupán az alapszakokon és mesterszakokon elérhető képzések egy részét kívánná megszüntetni a kormány, de tudományos indíttatásuktól túlfűtötten a PhD képzések menetével kapocslatban is radikális és tökéletesen destruktív javaslatokkal álltak elő.

Nem arról van szó, hogy egy-egy elemét tekintve másképpen gondolják működőképesnek a jelenlegi doktori képzési folyamatokat a minisztériumban. Nem is arról, hogy új elképzelésük volna egy hatékonyabban üzemelő rendszerről. Úgy tűnik, hogy ismét a klasszikus szituációval számolhatnak – ezúttal a PhD-képzések iránt érdeklődő, a tudományos pályán elindulni szándékozó fiatalok. Dilettantizmus dilettantizmus hátán…

A javaslat szerint a jelenlegi három éves képzést négyre kell bővíteni (ez önmagában rendben is volna), ám míg eddig hat éve volt egy doktori ösztöndíjasnak arra, hogy leadja disszertációját, a kormánygondolat alapján ennek is bele kellene férnie a négy évbe. Közben (egész pontosan a negyedik félév végén) valamiféle központi vizsgát kellene tennie mindenkinek, függetlenül attól hogy mechatronikai mérnök, vagy klasszika filológus.

Két lehetőség van: lehet, hogy a javaslatokat olyanok dolgozták ki, akik csak gyakorlatilag rendelkeznek doktori fokozattal, mert vagy megírták helyettük a disszertációt, vagy egyszerűen csak kaptak egy dr.–t a nevük elé, jó magaviseletük jeléül; míg a másik eshetőség konkrét rombolási szándékot feltételez: a magyar doktori képzések minőségének tökéletes leamortizálásának szándékát. Talán csak azért, hogy ne kacsintgasson olyan látványosan külföldi irányba a kisdoktor.
Bízzunk benne, hogy inkább az első lehetőség él, s csupán lelkes laikusok akarnak megfelelni feletteseiknek, s a minden bizonnyal napokon belül megkezdődő ellenállási hullámra reagálva visszavonják a javaslatokat.

Mind emellett természetesen a pénz is szóba jött: aki nem vizsgázik le ügyes alapszakoshoz méltó módon, vagy nem nyújtja be időben disszertációját, az visszafizetheti az elmúlt két év „ösztöndíjait”, úgy 2,5 millió forintot. Kész. Van fekete, meg fehér.

Egyelőre szeretnénk azt hinni, hogy mindez valami áprilisi tréfa, s jövő héten bejelenti a kormányszóvivő, hogy „csak vicceltünk, de tényleg”.

 

(Kép forrása: youtube.com)

civilhetes.net