„Megszelídítés” – Több országban máig él a nők genitális megcsonkításnak gyakorlata

Legutóbb Irán déli részével kapcsolatban került a sajtó figyelmének középpontjába a kérdés.

A hatóságok állításuk szerint nem tudnak ilyen esetekről, a valóság azonban azt mutatja, hogy egész egyszerűen szemet hunynak afölött, hogy vallási szokásokra hivatkozva a 4 és 12 éves kor közötti kislányoknak egész egyszerűen kivágják a csiklóját.

Egy iráni szociális antropológus, Kameel Ahmady publikálta jelentését a témakörben csütörtökön, melyben arról számol be, hogy a csonkítás Hormozganban és a közelében lévő szigeteken a leggyakoribb.
A helyiek azzal magyarázzák a dolgot, hogy a lányokat ősi szokás szerint „meg kell szelídíteni”, hogy jó feleség és anya váljon belőlük. Technikai lényege a „beavatkozásnak” az, hogy a csikó és gyakran a szeméremajkak kimetszésével lehetetlenné teszik, hogy a nők élvezzék a szexet, így nem csábulnak el semmiképpen, s hűek maradnak férjeikhez.

Ahmady szerint ugyanúgy megtörténik a csonkítás a kisebb siíta muszlim törzsekben is, amiképpen a szunnita közösségekben.
A szakértő kutatását június 4-én publikálták, mely időpont – nem véletlenül – egybeesik az Ártatlan Gyermekek Elleni Agresszió Nemzetközi Világnapjával.
A szociológus azon a véleményen van, hogy a témakörrel egyre többet és többet kell foglalkozni, hiszen a világ nagy része nem is tud róla, hogy léteznek ilyen szörnyűségek.
Jó példa erre, hogy az irániak sokkot kaptak, amikor megtudták, hogy bizonyos déli falvakban a mai napig él az elviekben a múlt elfeledett rémségéneknek hitt vallási szokás.

A genitális csonkítás brutális hagyománya sok muzulmán és keresztény mikroközösség életében bevett szokásnak számít Eritreában, Etiópiában, de még néhány ausztrál és keleti törzsnél is.
Egyiptomban 2008 óta törvény védi a nőket a csonkítással szemben. Egy felmérés szerint a 15 és 45 éves kor közötti vidéki nők 95 százaléka átesett a csonkításon.

Nem egészen egy hónapja Nigériában is betiltották a szokást, amikor a mandátumáról leköszönő elnök utolsó intézkedéseinek egyikeként aláírta a kapcsolódó törvényjavaslatot.

 

(Fotó: marieclaire.hu)

civilhetes.net