Magyarország nemzeti parkjai 2. – A Fertő-Hanság Nemzeti Park

Az osztrák-magyar határ, ha úgy vesszük, nem is létezik, amennyiben a Hanság vidékére gondolunk, hiszen az 1994 óta Fertő-Hanság Nemzeti Park néven számon tartott terület egyetlen hatalmas bioszférává teszi a Magyarországot és Ausztriát összekötő kis világot.


A Fertő-Hanság Nemzeti Park
Forrás: felsofokon.hu

Ez a kis világ azonban nem is annyira kicsi, ha úgy tekintjük, hogy mintegy 34 ezer hektáros területről van szó, melynek közel kétharmada a mi oldalunkon található, nem kis örömére mindazoknak, akik ismerik az efféle sajátos gyönyörűséggel bíró, természetes parkokat, ugyanakkor biológusaink is boldogok, hogy nem kell a terület vizsgálata végett állandóan Ausztriába utazni, elvégezve megelőzően nem kevés macerás papírmunkát.
A Fertő-Hanság Nemzeti Park tehát a miénk: magyaroké és osztrákoké egyszerre. Azért ennek bőséggel megvannak az előnyei!

Már 1979 óta hivatalos bioszféra rezervátumnak minősül a Fertő-táj, s a védettséget csak erősíti, hogy tíz évvel később a területen nemzetközi szinten is jelzett és óvott vadvizek is hivatalos bejegyzésre kerültek.


Fertő-tó
Forrás: vitalzone.hu

A park legnépszerűbb pontja természetesen a Fertő-tó, mely igencsak vonzza az emberseregeket a nyári időszakban, s az élményre alaposan rásegít, hogy alapvetően sós tóról van szó, ami valljuk be, a laikus számára igen meglepő a kontinentális éghajlat nálunk ismerős környezetében.

A Soproni- a Pannonhalmi- és a Szigetközi Tájvédelmi körzet is ide tartozik, melyek külön-külön is rengeteg érdekességet rejtenek, úgy a növény és állatvilág, mint a táj adottságaira nézve. Errefelé nem nyújtanak ritka látványt a hazánkban honos vízimadarak, amiképpen az olyan lepkefajok sem, melyek egyébként másutt sehol, vagy csak nagyon kevés helyen fordulnak elő. Ilyen például a halálfejes lepke, vagy épp a sápadt szemeslepke.

A Fertő-tó keleti részére a szikes tájkép jellemző, ahol a bivaly, a szürke marha és a rackajuh is jól érzi magát.
Ha a külföldiek a magyar tájra gondolnak, többnyire a Hortobágy látképe mellett ez a látvány is beugrik, hiszen a homokos puszta a hozzá tartozó állatokkal és építményekkel abszolút hungarikum.

 

(Címlap: Fertőújlak – Fotó: Nehézy László – fotoklikk.hu)

civilhetes.net