Magyarország legszebb várai 3. – A Siklósi vár

Méltán kijelenthetjük, hogy nincs hazánkban még egy olyan nagy túlélője a XII-XIII. század óta eltelt időknek, mint a Siklósi vár, mely lényegében ma is úgy fest, akárha konkrét taktikai célokat szolgálna.

És nem utolsó sorban gyönyörű szép.

Először 1294-ben tesznek említést a várról írásos feljegyzések, s valószínűleg Gyula nádor leszármazottai építhették, Annyi azonban már bizonyos, hogy komoly erődről lehetett szó már ekkoriban is, hiszen a XIV. század elején hiába próbálták elfoglalni a Siklósiaktól a Kőszegi nemzetség tagjai, a falak tökéletesen állták a megpróbáltatásokat.


Forrás: hotelberemendrose.hu

Ulászló az 1440-es években már olyan mértékű védelmi rendszerrel bővítette a várat, hogy még Hunyadi Jánosnak is beletört a dárdája, ami nem kis szó…
1543-ban Szulejmán ellenben már könnyedén bevette, persze nem a várfalak gyengesége, hanem a törökök hihetetlen túlereje miatt.

Katonai tekintetben a Rákóczi -szabadságharc után teljesen elveszítette jelentőségét, azonban lakóvárként továbbra is üzemelt, s valamennyi kor elhelyezte rajta bélyegét, átalakítva és átformálva ezzel időről időre a belső vár arculatát.

Ma a pompázatos szépségében megmaradt, de 1955 óta folyamatosan renovált várban étterem, szálloda és állandó kiállítás várja a környékre látogatókat. 2011-re befejeződött az a felújítási projekt is, melyet a Norvég Finanszírozási Alap is támogatott, így a múzeumi szakaszok is modern kiállítási megoldásokkal bővültek.


noivilag.hu

A Siklósi vár csodája abban rejlik, hogy egységes szerkezetével lényegében valamennyi történeti időszakunk építészeti jellegzetességeit magában hordozza, így olyan látványosság, melynek segítségével megismerhetjük az elmúlt, közel 800 év történetét egyetlen helyen.

Érdemes megnézni a pinceszinten a börtönt, a Tenkes Kapitánya Panoptikumot, vagy a Bormúzeumot; az első emeleten a fegyverkiállítást; míg a második emeleten a vár történetét bemutató tárlatot.
A Siklósi vár izgalmas programlehetőséget kínál a családosoknak is, úgyhogy aki még nem járt Villány környékén, mindenképpen térjen be egy-két órára hazánk egyik legszebb várába!

 

(Címlap: Forrás: publica.hu)

civilhetes.net