Egyre nagyobb intenzitással terjed a kanyaró

Bár a kanyaró 2015-ig várható teljes eltűnését vetítette előre korábban a WHO, jelenleg úgy tűnik, hogy az utóbbi két évben drasztikusan megnőtt a regisztrált megbetegedések száma.

Tavaly óta hét országban összesen 22 ezer újabb kanyaróval fertőzött beteget jelentettek. A globális intézkedéshullám nemigen várathat magára.

Annak ellenére, hogy az esetek száma a korábbiakhoz képest közel felére csökkent 2014-re, a szám még mindig igen magas. Főleg ahhoz képest, hogy a virológusok és az Egészségügyi Világszervezet  (WHO) szakemberei a betegség tökéletes felszámolásának jelentős esélyét latolgatták nem is olyan régen. Jelenleg megdöbbentően sok a robbanásszerű járványkitörés Európában és Közép-Ázsiában is.

2014-ben és 2015 eddigi időszakában Kirgizisztánból jelentették a legtöbb beteget, egész pontosan 7477 regisztráltat. Boszniában 5000 körüli számadatról érkeztek információk, de érdekes módon Olaszországban is 1674 kanyarós esetről szóltak a szakértesítések. Még Németországban is majd 600 ember fertőződött meg az említett időszakban.

Jakab Zsuzsanna, az WHO európai igazgatója elképesztőnek tartja, hogy az ötven éve folyó harc és a vakcinák sikeres kifejlesztése ellenére még mindig terjed a vírus.

A kanyaró elsősorban a kisgyermekekre veszélyes. Súlyos esetben akár vakságot és agyvelőgyulladást is okozhat, de enyhébb esetekben is jellemző szövődménye a fülgyulladás és a tüdőgyulladás.
Egészséges és jól táplált szervezetre kevéssé veszélyes, azonban a legyengült immunrendszer oltás nélkül csak ritkán képes ellenállni a vírusnak.

A szakértők szerint ahhoz, hogy ne tudjon tovább terjedni a kanyaró, majd idővel valóban el is tűnjön, ahhoz minden érintett országnak biztosítania kell a folyamatos oltásokat. Ha bármely területen felhagynak egy időre a vakcina kicsiknek való beadásával, akár néhány száz, a szervezetében ellenanyaggal nem rendelkező egyén is megindíthat egy-egy újabb fertőzéshullámot.

Talán többet kellene beszélni a betegség lehetséges szövődményeiről, s érdemes témába hozni a járványok fenyegető jelenségét is időről időre.

 

civilhetes.net