Ha szerda, akkor életbe vágó döntések az egészségügyben

Szerdán ünnepli az ország valamennyi egészségügyi intézménye Semmelweis Ignác születésének  197-ik évfordulóját, s mintegy mellesleg az is kiderül, hogy mit takar a két kormányrendelet az egészségügyi dolgozók bérének alapilletményhez igazításával kapcsolatban.

Érdekes pillanatokat tartogatnak időnként a jeles napok, s természetes, hogy a kormány sem véletlenül választotta épp július 1-jét a rendeletek közlésének dátumaként. Az majd kiderül, hogy a cél a kellemes meglepetés, vagy a hideg zuhany volt-e.

Lengyel Györgyi, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára kedden Zalaegerszegen megszólalt a témakörben egy kicsit részletesebben is. Úgy fogalmazott, hogy a kormányrendeletek lehetővé teszik, hogy az egészségügyi dolgozók bérei már ne a 2012-es alapilletmény nyomán kerüljenek kiszámításra, hanem végre igazodjanak a jelenlegi illetményhez. A mozgóbérek kényszerű befagyasztottsága így lényegében véget ér, s ismét lesz értelme mozgó bérről beszélni.
Mindennek megfelelően a túlórák, az ügyeleti díj, a készenléti díj, valamint a műszakpótlék is valós számok szerint kerül kiszámításra.
Várni kellett három évet, de mindez semmiség ahhoz képest, hogy az egészségügy helyzete már közel harminc éve olyan, amilyennek sajnos ismerni vagyunk kénytelenek.

A szakágban dolgozók elhivatottsága az egyetlen olyan jelenség, mely azt indokolhatja, hogy még nem omlott össze az egészségügy. Olyan kevés pénzért és olyan szinten alkalmatlan közegben kényszerülnek gyógyítani és beteget ellátni a szakdolgozók, hogy arra nem is igen találni megfelelő szavakat, s ha valaki a Balkánt kezdi emlegetni egy-egy fővárosi kórház állapotával és felszereltségével kapcsolatban, akkor ez bizony a Balkánra nézve degradáló.

A kormány nyilvánvalóan bízik benne, hogy a mostani két rendelettel sikerül egy kis időt nyernie, de egész biztosan nem gondolja úgy, hogy ezzel vége, kész, megoldottuk a dolgozók problémáit.

Azt mindmáig nem lehet tudni, hogy milyen pénzügyi intézkedésekkel tervezik hosszú távon elhárítani az egészségügyben kialakult, tarthatatlan helyzetet, bár minden ésszerű megoldást szívesen fogad az ágazat.

 

(Fotó: vaol.hu)

civilhetes.net