Elfogta a rendőrség a szombati hosszúpályi kettős gyilkosság feltételezett elkövetőjét

Arról számolt be a Hajdú-Bihar-megyei Rendőrkapitányság sajtóreferense, hogy megvan a feltételezett elkövetője a szombati kettős gyilkosságnak.

Szűkszavúan annyit mondott a hatósági szóvivő, hogy egy 27 éves debreceni férfit gyanúsítanak az idős házaspár meggyilkolásával, akit vasárnap délelőtt vettek őrizetbe az elkövetés megalapozott gyanújával.

Demeter Erika megerősítette azokat a korábbi híradásokat, melyek arról számoltak be, hogy szombat este 21 óra magasságában Szabadság utcai családi házukban holtan találtak egy idős házaspárt Hosszúpályiban.
Az akkori információk szerint az elsődleges orvosszakértői vélemény alapján kétségtelenül idegenkezűség okozta az idős emberek halálát. Ennél többet egyelőre nem sikerült megtudni az üggyel kapcsolatban.

Azt azonban biztosan lehet tudni, hogy számtalan olyan eset történik az országban, mely alapvetően idős emberek ellen irányuló erőszakos cselekedetek megnyilvánulását jelenti, azonban a szerencsének köszönhetően a legtöbb esetben életben maradnak a megtámadottak.
Az okok 90%-ban anyagi jellegűek: rablótámadásokról van szó.

Az idős és sokszor védtelen áldozatok teljességgel képtelen a védekezésre, így könnyű prédaként szolgálnak az erőszakos zsákmányremélők számára, akik nem mindig óckodnak a tettlegességtől.

Az idős emberek sokszor alapjaiban bizalmatlanabbak a bankokkal és a különféle takarékpénztárakkal szemben, ezért van, hogy nagyobb összegeket is otthonukban őriznek. Egy kistelepülésen könnyen felröppenhetnek a hírek az otthon őrzött értékekről és készpénzről, s egy ilyen információ sajnos már elegendő indítéka lehet egy betöréses rablásnak.

Természetesen nem az idősek hibája, hogy betörnek hozzájuk. Sokkal inkább problematikus kérdés az, hogy miképpen lehetséges mindez egy viszonylag forgalmas utcában. Közösségi felelősségről van szó, vagy a rendőrség tehetetlenségéről a hasonló ügyekben?
Talán érdemes volna ezen alaposabban elgondolkodni mindannyiunk számára. Hiszen ilyen eset sajnos bárhol előfordulhat.

 

(Fotó: hir24.hu)

civilhetes.net