A magyar kincsvadász egy 3000 éves edényt akart értékesíteni külföldön

A rendőrség már egy ideje figyelte a férfit, akinek terveiről a német hatóságok értesítették magyar kollégáikat, hiszen a 43 éves debreceni gyanúsított már egy ideje email-kapcsolatban állt több német műgyűjtővel is, akik számára 20 millió forintos eladási árért kínálata a késő bronzkori szitulát.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Műkincsvédelmi Alosztályának munkatársa elmondta, hogy február óta figyelték a szitula alakulóban lévő sorsát, amit az önmagát a műtárgy tulajdonosának érző férfi egy fémkereső detektoros kutatás alkalmával talált Hajdúböszörmény határában.

A késő bronzkori lelet nagy valószínűséggel valamilyen formában összekapcsolható azzal a leletegyüttessel, melyet még 1858-ban fedeztek fel szintén Hajdúböszörmény közelében, nem messze attól a helytől, a hol a 43 éves orgazda kiásta az i.e. 1050-950 körülüli időkből származó tárolóedényt. Mivel most már biztonságban a van a szitula, a szakemberek megkezdhetik a komparatisztikai vizsgálatokat is, melyek eredményeképpen kiderülhet, hogy ugyanazon készlet egy szintén jelentős épségben megmaradt darabjáról van-e szó, amit 150 évvel korábban találtak, s a szakmában leginkább csak "böszörményi kincs" néven emlegetnek.

A tárgyat eladásra kínáló férfira komoly pénzbüntetés vár, mely akár szabadságvesztésre is súlyosbítható, hiszen az állam tulajdonával próbált meg kereskedni.

A hatályos jogszabályok és a műkincsvédelmi törvények egyértelműen kimondják, hogy ami földben van, függetlenül attól, hogy esetleg magánbirtok földjéről van-e szó, az állam tulajdona.
Ennek ellenére igen jelentősnek mondható hazánkban az illegális műkincs kereskedelem, s a felvevőpiac többnyire Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban található.

Mivel a Kárpát-Medence a bronzkori és vaskori időkből igen gazdag leletanyagot rejt, nem ritkán előfordul, hogy az ember akár véletlenül is belebotlik valami igazán különleges kincsbe, akár építkezés során, akár egy komolyabb aszályos időszakban a folyóvízpartokon.
Mielőtt azonban elgondolkodnánk rajta, hogy milyen szerencsések vagyunk, inkább jelezzük a dolgot az illetékes hatóságoknak, ha nem akarunk bajba kerülni.

 

(Címlap: Forrás: magyarhirlap.hu)

civilhetes.net