A kislétai kislány helyzetéről egyik hatóság, vagy kompetens személy sem jelezett felfelé

Nemrégiben beszámoltunk róla, hogy Kislétán egy 11 éves kislányt találtak a rendőrök egy lakás 2 négyzetméteres helyiségébe zárva.

A gyermeket szülei tartották fogva időnként, étel és ital nélkül, lényegében „elrabosítva” a családi ház egy félreeső helyiségében.
Most úgy tűnik, sokan tudtak a dologról, de senki sem lépett.

A legnagyobb probléma pedig az, hogy a gyermekek jogainak és épségének felügyeletével megbízott helyi hatóságok is nagy valószínűséggel minimum sejtették, hogy valami nincs rendben a 11 éves kislánnyal, de senki sem indított eljárást, de még ellenőrzést sem végeztek a kisgyermek otthonában.
A gyermekvédelmi feladatokat ellátó tisztségviselők tehát teljességgel megbuktak a településen, hiszen gondoljunk csak bele: a háziorvosnak, vagy még inkább az iskolaorvosnak (aki nyilvánvalóan egy és ugyanazon személy) nem kellett volna feltűnnie, hogy a 11 éves kisgyerek mindösszesen 21 kilogrammot nyom?

A megkérdezett illetékesek közül csupán a Kormányhivatal válaszolt. Ők kifejtették, hogy sem a házi gyermekorvostól, sem a családsegítő szolgálattól, sem pedig a köznevelési intézményből nem kaptak jelzést a gyermek veszélyeztetettségével kapcsolatban. A Kormányhivatal álláspontja szerint a jelzőrendszerben dolgozó illetékeseknek kötelességük lett volna szóban, vagy írásban értesíteni a gyermek helyzetével kapcsolatban a gyermekjóléti szolgálatot, azonban ez egyetlen alkalommal sem történt meg.

A Magyar Nemzetnek adott válaszában a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal nem tért ki arra, hogy az ügyben jelen pillanatban folyik-e eljárás a felelősök felkutatására nézve.
Logikusan azonban meg kell indulnia a belső nyomozásnak, hiszen a kislánnyal történtek súlyos bűncselekménynek minősülnek, s elfogadhatatlan, hogy a település érintett szervei ilyen hosszú időn keresztül nem tettek egyetlen lépést sem a megmentéséért.

A gyermek jelenleg kórházban van, a szülők ellen pedig eljárás folyik.

 

(A kép forrása: nol.hu)

civilhetes.net