Bulvár kategória bejegyzései

A magyar kincsvadász egy 3000 éves edényt akart értékesíteni külföldön

A rendőrség már egy ideje figyelte a férfit, akinek terveiről a német hatóságok értesítették magyar kollégáikat, hiszen a 43 éves debreceni gyanúsított már egy ideje email-kapcsolatban állt több német műgyűjtővel is, akik számára 20 millió forintos eladási árért kínálata a késő bronzkori szitulát.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Műkincsvédelmi Alosztályának munkatársa elmondta, hogy február óta figyelték a szitula alakulóban lévő sorsát, amit az önmagát a műtárgy tulajdonosának érző férfi egy fémkereső detektoros kutatás alkalmával talált Hajdúböszörmény határában.

A késő bronzkori lelet nagy valószínűséggel valamilyen formában összekapcsolható azzal a leletegyüttessel, melyet még 1858-ban fedeztek fel szintén Hajdúböszörmény közelében, nem messze attól a helytől, a hol a 43 éves orgazda kiásta az i.e. 1050-950 körülüli időkből származó tárolóedényt. Mivel most már biztonságban a van a szitula, a szakemberek megkezdhetik a komparatisztikai vizsgálatokat is, melyek eredményeképpen kiderülhet, hogy ugyanazon készlet egy szintén jelentős épségben megmaradt darabjáról van-e szó, amit 150 évvel korábban találtak, s a szakmában leginkább csak "böszörményi kincs" néven emlegetnek.

A tárgyat eladásra kínáló férfira komoly pénzbüntetés vár, mely akár szabadságvesztésre is súlyosbítható, hiszen az állam tulajdonával próbált meg kereskedni.

A hatályos jogszabályok és a műkincsvédelmi törvények egyértelműen kimondják, hogy ami földben van, függetlenül attól, hogy esetleg magánbirtok földjéről van-e szó, az állam tulajdona.
Ennek ellenére igen jelentősnek mondható hazánkban az illegális műkincs kereskedelem, s a felvevőpiac többnyire Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban található.

Mivel a Kárpát-Medence a bronzkori és vaskori időkből igen gazdag leletanyagot rejt, nem ritkán előfordul, hogy az ember akár véletlenül is belebotlik valami igazán különleges kincsbe, akár építkezés során, akár egy komolyabb aszályos időszakban a folyóvízpartokon.
Mielőtt azonban elgondolkodnánk rajta, hogy milyen szerencsések vagyunk, inkább jelezzük a dolgot az illetékes hatóságoknak, ha nem akarunk bajba kerülni.

 

(Címlap: Forrás: magyarhirlap.hu)

civilhetes.net

A rendőrség szokatlanul nagy erőkkel kutat Nancy gyilkosa után

Budapesten, az Akácfa utcában május elején meggyilkolt 19 éves lány ügyében nyomoz a rendőrség, sajtóértesülések tanúsága szerint már a lány infokommunikációs eszközeit is elemzik a szakemberek.

A rendőrség jelen pillanatban úgy véli, hogy valószínűleg egy kínai férfi ölhette meg a VII. kerületben prostituáltként dolgozó Nancyt, akit édesanyja talált holtan közös lakásukban május elején.

A hatóságok most átvizsgálják a lány telefonját, hívásainak adatait elemzik, illetve számítógépének minden egyes informatív szegmensét átnézik. Ez eltarthat egy jó darabig, ellenben szinte biztos, hogy eredménnyel jár, hiszen az emberek túlnyomó része óvatlanul és a személyes adatok védelmét nem kellő óvatossággal kezelve használja az internetet. A lány kapcsolatairól sokat árulkodhat emailezése, de a számítógépében tárolt adatok is közelebb vihetik a rendőröket ahhoz a személyhez, vagy személyekhez, aki, vagy akik elkövették a gyilkosságot.

 A Budapesti Rendőr-főkapitányság nem erősítette meg az információkat, de nem is cáfolta azok hitelességét. Természetes, hogy egy nyomozási folyamat elején nem közölnének olyat, hogy „egy kínai személy lehet a gyilkos”, hiszen ez messzemenő következtetés volna, ráadásul megalapozottsága ellenére is merőben problematikus.

A forrás arra hivatkozik, hogy a rendőrség szerint a lány az utóbbi időben egy kínai szexhirdetési oldalon reklámozta szolgáltatásait, s kuncsaftjainak jelentős része ennek megfelelően a Budapesten élő kínaiak közül került ki.

Azt pedig, hogy valószínűleg egy kuncsaft végzett a lánnyal, Nancy édesanyjának vallomásából lehet sejteni, ugyanis a nő állítása szerint azért hagyta magára 19 éves lányát, mert Nancy éppen egy „vendégét” várta. Amikor aztán a megbeszélt időpontnak megfelelően az anya hazaérkezett, a lányt már a hűtőszekrény előtt, a konyhában, holtan találta.

A rendőrség nagy erőkkel nyomoz, ennek jele a szigorú hírzárlat is. Reméljük hogy mihamarabb beszámolhatunk majd a legújabb fejleményekről a gyilkossági ügy kapcsán, s végül előkerül Nancy gyilkosa.

 

(Címlap: a kép illusztráció – Forrás: nepszava.hu)

civilhetes.net

A kislétai kislány helyzetéről egyik hatóság, vagy kompetens személy sem jelezett felfelé

Nemrégiben beszámoltunk róla, hogy Kislétán egy 11 éves kislányt találtak a rendőrök egy lakás 2 négyzetméteres helyiségébe zárva.

A gyermeket szülei tartották fogva időnként, étel és ital nélkül, lényegében „elrabosítva” a családi ház egy félreeső helyiségében.
Most úgy tűnik, sokan tudtak a dologról, de senki sem lépett.

A legnagyobb probléma pedig az, hogy a gyermekek jogainak és épségének felügyeletével megbízott helyi hatóságok is nagy valószínűséggel minimum sejtették, hogy valami nincs rendben a 11 éves kislánnyal, de senki sem indított eljárást, de még ellenőrzést sem végeztek a kisgyermek otthonában.
A gyermekvédelmi feladatokat ellátó tisztségviselők tehát teljességgel megbuktak a településen, hiszen gondoljunk csak bele: a háziorvosnak, vagy még inkább az iskolaorvosnak (aki nyilvánvalóan egy és ugyanazon személy) nem kellett volna feltűnnie, hogy a 11 éves kisgyerek mindösszesen 21 kilogrammot nyom?

A megkérdezett illetékesek közül csupán a Kormányhivatal válaszolt. Ők kifejtették, hogy sem a házi gyermekorvostól, sem a családsegítő szolgálattól, sem pedig a köznevelési intézményből nem kaptak jelzést a gyermek veszélyeztetettségével kapcsolatban. A Kormányhivatal álláspontja szerint a jelzőrendszerben dolgozó illetékeseknek kötelességük lett volna szóban, vagy írásban értesíteni a gyermek helyzetével kapcsolatban a gyermekjóléti szolgálatot, azonban ez egyetlen alkalommal sem történt meg.

A Magyar Nemzetnek adott válaszában a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal nem tért ki arra, hogy az ügyben jelen pillanatban folyik-e eljárás a felelősök felkutatására nézve.
Logikusan azonban meg kell indulnia a belső nyomozásnak, hiszen a kislánnyal történtek súlyos bűncselekménynek minősülnek, s elfogadhatatlan, hogy a település érintett szervei ilyen hosszú időn keresztül nem tettek egyetlen lépést sem a megmentéséért.

A gyermek jelenleg kórházban van, a szülők ellen pedig eljárás folyik.

 

(A kép forrása: nol.hu)

civilhetes.net

Elfogta a rendőrség a szombati hosszúpályi kettős gyilkosság feltételezett elkövetőjét

Arról számolt be a Hajdú-Bihar-megyei Rendőrkapitányság sajtóreferense, hogy megvan a feltételezett elkövetője a szombati kettős gyilkosságnak.

Szűkszavúan annyit mondott a hatósági szóvivő, hogy egy 27 éves debreceni férfit gyanúsítanak az idős házaspár meggyilkolásával, akit vasárnap délelőtt vettek őrizetbe az elkövetés megalapozott gyanújával.

Demeter Erika megerősítette azokat a korábbi híradásokat, melyek arról számoltak be, hogy szombat este 21 óra magasságában Szabadság utcai családi házukban holtan találtak egy idős házaspárt Hosszúpályiban.
Az akkori információk szerint az elsődleges orvosszakértői vélemény alapján kétségtelenül idegenkezűség okozta az idős emberek halálát. Ennél többet egyelőre nem sikerült megtudni az üggyel kapcsolatban.

Azt azonban biztosan lehet tudni, hogy számtalan olyan eset történik az országban, mely alapvetően idős emberek ellen irányuló erőszakos cselekedetek megnyilvánulását jelenti, azonban a szerencsének köszönhetően a legtöbb esetben életben maradnak a megtámadottak.
Az okok 90%-ban anyagi jellegűek: rablótámadásokról van szó.

Az idős és sokszor védtelen áldozatok teljességgel képtelen a védekezésre, így könnyű prédaként szolgálnak az erőszakos zsákmányremélők számára, akik nem mindig óckodnak a tettlegességtől.

Az idős emberek sokszor alapjaiban bizalmatlanabbak a bankokkal és a különféle takarékpénztárakkal szemben, ezért van, hogy nagyobb összegeket is otthonukban őriznek. Egy kistelepülésen könnyen felröppenhetnek a hírek az otthon őrzött értékekről és készpénzről, s egy ilyen információ sajnos már elegendő indítéka lehet egy betöréses rablásnak.

Természetesen nem az idősek hibája, hogy betörnek hozzájuk. Sokkal inkább problematikus kérdés az, hogy miképpen lehetséges mindez egy viszonylag forgalmas utcában. Közösségi felelősségről van szó, vagy a rendőrség tehetetlenségéről a hasonló ügyekben?
Talán érdemes volna ezen alaposabban elgondolkodni mindannyiunk számára. Hiszen ilyen eset sajnos bárhol előfordulhat.

 

(Fotó: hir24.hu)

civilhetes.net

Pornó, alkohol és válogatott káromkodások az osztálykiránduláson – A tanárt elítélte a bíróság kiskorúak veszélyeztetéséért

Három évre felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki első fokon arra a tanára, aki a rábízott 25 gimnazista diákot meglepő osztálykirándulásokkal jutalmazta több ízben is.

A vád szerint az oktató a tanórán kívüli iskolai utazások során folyamatosan obszcén szavakat használt a fiatalkorúak előtt, egy meleg-pornó weboldalt ajánlgatott a fiúknak, de többek között (az együttes alkoholizálások során) arról is beszélt a saját szexuális élete mellett, hogy mely diáklányt fektetné le az osztály fiútagjainak helyében.

Az ügyet többek között az is súlyosbítja, hogy az eset egy református gimnáziumban történt, s ezzel rossz fényt vethetnek az események a református gimnáziumok általános megítélésére, hiszen sokan küzdenek azért, hogy bizonyosságot nyerjen az egyházi iskolák oktatási minőségének és az intézményekben tapasztalható állapotoknak problematikussága.

A férfi a tárgyalás során tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el, bár azt beismerte, hogy szigorúan szabályzott keretek mellett megengedte az alkohol fogyasztást a rábízott diákoknak, illetve valóban említett egy homoszexuális tartalommal bíró weboldalt is.

A férfi osztályából egyetlen diák sem vallott tanára ellen, de a bíró leszögezte, hogy ez nem jelent semmit, hiszen a rendszeres befolyásolás hatására nyilvánvalóan nem gondolják a gyerekek, hogy a történtek kifejezetten súlyos cselekedetnek minősülnének.
Mindezt érintve azonban érdekes kérdés merül fel, mellyel kapcsolatban nem szolgálnak információval a sajtóértesülések: honnan derült fény a történtekre? A magyarázat persze annyi is lehet, hogy az egyik diák otthon viccesen elmesélte, hogy mi volt az osztálykiránduláson, mire a szülő azonnal értesítette a hatóságokat, majd feljelentést tett.

A tárgyalás másodfokon folytatódik a Kecskeméti Törvényszéken, hiszen a védelem bűncselekmény hiányában enyhítésért fellebbezett, míg a vád súlyosbításért folyamodott a bírósághoz.

 

(A kép illusztráció! – Fotó: birosag.hu)

civilhetes.net

Újabb buszrajongó kötött el egy járatot, ezúttal Kecskeméten

Ez úttal a kecskeméti 10-es buszról kísérte el a rendőrség azt buszsofőrt, aki valójában olyannyira nem volt alkalmazottja a Kunság Volánnak, hogy még jogosítvánnyal sem rendelkezett.

A hatóságok sajtóértesítése szerint a 20 éves, fiatal férfi autóbusz-megszállott.

Pedig nagyon alapos volt a fiatalember, hiszen – eddig ismeretlen módon – még a Kunság Volán egyenruháját is beszerezte valahonnan, így alapvetően senkinek sem tűnt fel, hogy valójában egy némileg közveszélyes megszállott ül a volán mögött az utasokkal zsúfolt buszon.

A hatóságok szerint egészen meglepő, hogy senkinek sem szúrt szemet a dolgozók közül sem, hogy a 20 éves fiatal, aki ellen valószínűleg közveszély okozása és magántulajdon engedély nélküli eltulajdonítása miatt indítanak majd eljárást, egy egész kört zavartalanul tehetett meg a kecskeméti 10-es járat vonalán. Egy biztos: annak ellenére, hogy még B-kategóriás jogosítvánnyal sem rendelkezik az ál-sofőr, nagyon ügyesen végezte a – mondjuk így – feladatát.

Tavaly hasonló eset történt Esztergomban is, bár ott nem busz-megszállottról, hanem egy gyalogolni és várakozni némileg lusta, erősen részeg fiatalról volt szó. A megfelelő jogosítvánnyal  szintén nem rendelkező férfi kinyitotta a kulccsal együtt szabálytalanul otthagyott, éjszakára leparkolt autóbuszt, majd meglepő körültekintéssel egészen hazáig, azaz Kesztölcig vezette a járatot, ezek után szép rendezetten leparkolta a járművet, majd hazament és lefeküdt szépen aludni.

2014 januárjában rövid idő alatt hatalmas rajongótábora lett a fiúnak, aki ellen természetesen eljárást indítottak, hiszen annak ellenére, hogy nem lett baj, mégiscsak ellopott egy részben köztulajdont képező autóbuszt és jogosítvány nélkül elvezette azt egy másik településre, ilyet pedig mégsem lehet büntetlenül megoldnai.
Akkor nagy szerencséje volt az ál-sofőrnek, mert csupán „jármű önkényes elvétele bűntettének megalapozott gyanújával” indítottak ellene eljárást.

A kecskeméti megszállott ügyében egyelőre nem szolgálhatunk a jelenleginél összetettebb információkkal.       

 

(A kép illusztráció!)

civilhetes.net

Vádat emeltek egy rablás szemtanúi ellen is

Egy 35 éves férfi két évvel ezelőtt kirabolt egy frissen felszerelt, kispesti dohányboltot.

Az ügyben eljáró bíróság most emelt vádat a tettes ellen, aki 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető a jelenlegi állás szerint, hiszen a rablást fegyverrel követte el, amit közben többször használt is. A tanúk segítségnyújtás elmulasztása miatt pénzbüntetést kaphatnak. Ritka az ilyen ügy.

A Fővárosi Főügyészség szerint a rabló 2013 szeptemberében egy vascsővel felfegyverkezve hatolt be egy kispesti dohányboltba, majd amikor odabent rátalált az eladóra, többször is megütötte a fegyverrel, majd kitépte a bent lévő pénzt a kasszából. Ekkor a sértett a raktárba próbált menekülni, de a támadó követte és folytatta ütlegelését a vascsővel.
Ezzel rendkívüli mértékben súlyosbította helyzetét, hiszen a vád nem csupán fegyveres rablás, hiszen a fegyvert többször és hideg vérrel, megfontoltan használta a boltban, még azután is, hogy az üzletben lévő valamennyi pénzt megkapta az eladótól.

Az események során lépett be a két tanú a dohányboltba, akik látván, hogy mi folyik odabent, menekülőre vették a dolgot. Utánuk csupán fél órával érkezett újabb vásárló, aki a súlyosan sérült eladóhoz mentőt hívott, illetve értesítette a rendőrséget.

Az eladó súlyos-életveszélyes sérüléseket szenvedett, többek között koponyatörést, koponyaüregen belüli vérzéseket és súlyos agyzúzódást. Ha a harmadik vásárló nem érkezik meg, az eladó nagy eséllyel az életét vesztette volna.

Az érintett kerületi ügyészség a tanúk ellen külön emelt vádat, akik teljességgel elmulasztották a segítségnyújtást, s utólag sem értesítették sem a mentőket, sem pedig a rendőrséget. A büntetés összege a helyzethez mérten csekélynek mondható, hiszen – amint arról az MTI tudomást szerzett –, fejenként 100 ezer forintos bírságot kell kifizetniük.

Persze érdekes kérdés, hogy egy dühöngő rablót megfékezni nem feltétlenül állampolgári kötelesség, ellenben a hatóságok értesítésének elmulasztása semmivel sem magyarázható.

 

(A kép illusztráció!)

civilhetes.net

75 éves Chuck Norris

De úgy is fogalmazhatunk, hogy az elmúlt 75 év Chuck Norrisos.

Az amerikai színész-harcművész-patrióta világhírnévnek örvend, főleg az elmúlt 10 évben. Igaz, viszonylag kevés olyan rajongója akad, aki annyira komolyan venné a Norrist, mint egy időben ő saját magát. De vegyünk komolyabbra a hangnemet, ismerve a pörgőrúgás lehetséges szövődményeit…

Az amerikai, akit mindenki ismer. Egy amerikai, aki nélkül nincs B kategóriás akciófilm. Egy amerikai, aki puszta kézzel harcképtelenné tesz egy zászlóaljat. Egy amerikai, akiről hidat akart elnevezni a magyar internetfelhasználó társadalom. De vajon kit takar az emblematikus szakáll (mely alatt a rossz nyelvek szerit egy harmadik ököl rejtezik)?

Carlos Ray Norris 1940. március 10-én született az Egyesült Államokbeli Oklahoma kevéssé ismeretes Ryan városában. 1958-ban csatlakozott a légierőshöz, s az Dél-Koreában eltöltött időszakban ismerkedett meg a tangszudó elnevezésű küzdősporttal. Innen leszerelését követően egyenes út vezetett a taekwondóhoz, a Jiu Jitsuhoz, majd a Shito-Riu karatéhoz.
1968-ban elnyerte a középsúlyú karate-világbajnoki címet, amit aztán visszavonulásáig hat éven át megvédett.
A tragikusan elhunyt Bruce Lee tanítványa és barátja volt a „lázadó hagyományőrző” korai haláláig. Lényegében neki köszönheti komoly sikereit a harcművészetek terén. Persze Hollywoodba is Lee közbenjárásával jutott el.

Olyan, elvileg feledhető, gyakorlatilag kultikussá vált filmek fűződnek nevéhez, mint a Delta Kommandó, Az elnök zsoldosa, vagy az Ütközetben eltűnt.

Chuck Norris az amerikai patrióta karakterének tökéletesen jellegzetes képviselője. Mélyen vallásos, politikai nézeteit illetően elég annyit elárulni róla, hogy több százezer dollárral támogatta eddig a konzervatívokat, s George Bush személyes jó ismerőse.
Sokat kampányol az amerikai szabadelvűség ellen, legutóbb például arról beszélt, hogy a közoktatás egyik legnagyobb problémája, hogy a tanárok az evolúciós elmélettel tömik a gyerekek fejét, eltiporva ezzel a kicsik istenhitre való fogékonyságát.

Akárhogy is, Chuck Norris viccet most nem említünk, nehogy baj legyen. Nem tesszük fel például a kérdést, hogy hány fekvőtámaszt képes lenyomni a Chuck Norris, mert mindenki tudja, hogy az összeset.

 

civilhetes.net

Egy hete még Vecsésen működött a kontinens legnagyobb illegális dohánygyára

A NAV és az Europol közös akciójának keretében február 2-án ütöttek rajta az illegális, vecsési telephelyű gyár dolgozóin, akik éppen 1,5 millió cigarettát igyekeztek legyártani a meglepően korszerű gépeik segítségével.

A hatóságok értelemszerűen nem árulták el, hogy honnan kapták a fülest, de arról beszámoltak, hogy már korábban figyelni kezdtek bizonyos bolgár teherautókat, melyek papírjaik tanúsága szerint csehországi és litvániai úti céllal szállítottak keresztül Magyarországon cigarettagyártáshoz szükséges eszközöket és alapanyagokat.

Nem kizárt, hogy éppen egy másik, az illegális dohányiparban érdekelt „cég” áll az értékes információk kiszivárogtatása mellett, bár bizonyítékok híján ez nem több, mint feltételezés.

A gyárban előállított (percenként 2000 szál) Golden Mout eredetije angol cigaretta, mely kizárólag az Egyesült Arab Emirátusban készül az angliai piac számára. A cég még nem tett feljelentést, ám a  helyszínen tartózkodó 12 személyt jövedéki adócsalás alapos gyanújával őrizetbe vették. Többségük bolgár, de egy magyar és egy izraeli állampolgár is jelen volt a rajtaütésnél.

Az üzem valószínűleg nemrégiben költözhetett Vecsésre, kész árut még nem indítottak a tervezett svájci, angol és osztrák feketepiacra.
Ez a módszer bevett szokás az illegális cigarettagyáraknál, akik a folyamatos költöztetés dacára rendszeres megélhetést biztosító fizetést adnak alkalmazottaiknak, akik cserébe gyakran vándorolnak a gyárral, s lojalitásuk felől biztosítják munkáltatójukat.

Egy-egy feketén működő üzemnek egyébként nincs nehéz dolga a szakemberkeresés során, hiszen a csődbe ment kelet-európai dohánygyárak munkanélkülivé lett alkalmazottai sokszor szívesen csatlakoznak hozzájuk, dacára a komoly kockázatnak.

A Vecsésen lefoglalt dohánytermék feketepiaci értékét a NAV és az Europol emberei megdöbbenve 2,5 milliárd forintra becsülték, ami sosem látott fogásnak számít.

Meg kell jegyezni azonban, hogy az illegális európai dohányüzemek legalább 90%-a zavartalanul működik továbbra is, az illetékes szervek pedig tehetetlenek.

(Fotó: NAV)

 

civilhetes.net