Tudod egyáltalán, mi a különbség bevándorló és menekült között?

Ezt a szerény kérdést manapság napi szinten kellene föltenni mindazoknak, akik – közelítsék meg bár a témát jobbról, vagy balról, de – erről diskurálnak, s nem igazán gondolnak bele abba, hogy a két fogalom koránt sem egymás szinonimái.

A kormány természetesen szándékosan mossa össze a bevándorlókérdést a menekültkérdéssel, hiszen elgondolásai szerint jól láthatóan az a lényeg, hogy az átlag magyar tévénéző (nevezzük Ernőnek) úgy érezze, hogy a menekültek és a bevándorlók, tehát együtt véve a bevándorlók súlyosan veszélyeztetik a munkahelyeket, a közegészégügyet, a közbiztonságot, s nem utolsó sorban a magyar nemzetet. A kommunikáció lényege tehát az, hogy minden külföldi, aki ide jön, az potenciális ellenfelel a magyarnak, akit lassanként a menekült (igen, cserélgessük csak a kifejezéseket szabadon) kitúr majd saját otthonából.
Ernő tehát félti a munkahelyét, ahol legfeljebb százezer forintot keres havonta, ezért a biztonság kedvéért egyetért azzal, hogy itt tényleg krízis van.

És persze valóban van, de közel sem amiatt, hogy a bevándorlók és a menekültek honfoglalást hajtaának végre a fejünk felett és most jaj nekünk. Ez egy nagyon szépen összeállított, politikai demagógia, de annál nem sokkal több.

A baj ott van, hogy idővel nem fog tudni mit kezdeni Európa az egyre súlyosabban szegény és veszélyes területről menekülő emberáradattal, s kénytelen lesz megálljt parancsolni. Na, akkor baj lesz, de ennek jelen pillanatban nem sok köze van Magyarországhoz, s a politikai kampány sem erről szól. Na, de most akkor ki kicsoda?

A menekültek elsősorban politikai, vagy etnikai okokból hagyják el hazájukat, ezzel máris migránssá lépve elő, s a világ egy élhetőbb helyére igyekeznek eljutni. A legtöbb esetben Észak-Afrikából, és a Közel-Keletről érkeznek, pánikszerűen menekülnek, s bizony ők vannak a legtöbben, s az ő sorsuk ennek megfelelően a legkevésbé belátható.

A bevándorlók szinte mindig konkrét tervekkel érkeznek a célországba, ahol szeretnének letelepedni, az adott ország állampolgáraivá válni, adót és TB-t fizetni, dolgozni, s lényegében integrálódni a számukra új, vagy legalábbis más kultúrába.

A kormány célja az, hogy a menekültellenes hangulatot fokozza, s nem igazán gondol bele, hogy az időközben ide csatolt bevándorlóellenességben abszolút semmi logika nincsen, hacsak nem nézzük a kérdést szélsőjobboldali irányból, mert akkor mondjuk van…

A kérdés roppantul egyszerű, míg a néphülyítésnél aligha van könnyebb. Ezt megint sikerült bebizonyítani.

 

(Fotó: Afgán menekültek a Nehru parkban. Az Origo tudósítójának elmesélték: a háborús helyzet miatt érkeztek // Bielik István – Origo)

civilhetes.net