Terrorizmusellenes központ megalakításáról volt szó az Európai Bizottság ülésén

A Navracsics Tibor által fémjelzett Európai Uniós beszélgetésen arról volt szó, hogy javítani kellene az együttműködést a bevándorlás hozományaként kezelendő, fokozódó terrorveszély visszaszorítása kapcsán, mely ma az egyik legégetőbb probléma, ami kívülről bombázza az Uniót.

Az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa beszédében arra is kitért, hogy a bevándorláspolitikán mihamarabb változtatnia kell az Uniónak, hiszen csak akkor célszerű szankciókat bevezetni, ha a menekültek elhelyezését eleve kollektív ügynek tekintjük, s az egyes tagállamok valós kapacitásának megfelelően történik a menekültek elhelyezése.
Arra is felhívta a figyelmet, hogy mivel egész egyszerűen lehetetlen a komolyabb átvilágítás a lélekvesztőkön érkező, a tengerből az utolsó pillanatokban kimentett embertömegek ellenőrzésekor, rengeteg olyan csoport tagjai is bejuthatnak Európába, akiknek jelenléte komoly terrorfenyegetettséghez vezet már rövid távon is.

Navracsics felvetésére sokan reflexszerűen felháborodtak, bár tény, hogy az Europolon belül szakértők szerint is egész egyszerűen muszáj létrehozni egy kiterjesztett "össz-nemzetbiztonsági" csoportot, hiszen akkor is növekszik a terrorveszély az egyes tagállamokban, ha efölött szemet hunyunk amiatt, hogy a bevándorlás és a menekültek elhelyezésének kérdésköre alapvető politikai nézeteket érint.

A felháborodást érdekes módon nem az okozta, hogy Navracsisc egy informatikai ellenőrző hálózat kiépítését javasolta, mellyel felderíthetőek volnának a terrorcselekményeket előkészítő műveletek, hanem a kvótarendszer gondolata.

Akárhogy is, már tegnap is késő megoldást találni a tízezrével tóduló menekültek elhelyezésének ügyében. Nem véletlen hát, hogy nincs egyetértés a tagállamok között. Ráadásul egyre nagyobb gondot jelen az is, hogy a menekültügy lassan összemosódni látszik a bevándorlóüggyel.

 

(Címlap: Navracsics Tivor – Forrás: origo.hu)

civilhetes.net