Most már biztos: 21 alapszakkal lesz kevesebb 2016 szeptemberétől

Bár a kormány szándékai szerint eddig eltörölni kívánt nemzetközi tanulmányok, illetve a kommunikáció és médiatudomány alapszakok megmaradnak, megszűnik például az andragógia.

Érdekes és innen nézve rengetege kérdőjelet kíván, hogy vajon politológia helyett miért kell bevezetni a politikatudományok elnevezésű képezést.

Erdőmérnöknek sem lehet tanulni majd alapszakon, viszont cserébe az agrármérnöki képzésből osztatlan változatot is indítanak. Hasonló sorsra jut a gazdasági és pénzügyi matematikai elemzés is, ahol a jelenlegi képzési forma ezen a néven megszűnik, azonban folytatódik osztatlan formában.

Az Eduline egy a Magyar Közlöny keddi számában publikált információra hivatkozik cikkében. A rendelet már idén szeptembertől érvénybe lép, azonban csak a 2016/2017-es tanév első félévétől jelenik meg a gyakorlatban is.

A művészeti képezések terén is komoly változásokra lehet számítani, s az előzőekből már sejthető, hogy nem bővítésről van szó. A filmszakokon felfüggeszti az Oktatásügyi Minisztérium a kameraman és a gyártásvezető szakokat, de az iparművészeti oktatást alaposan megnyirbálják, ugyanis mind a fémművesség, a kerámiatervezés és az üvegtervezés is megszűnnek. Helyettük lesznek új képzések, bár némileg nehezen azonosítható, illetőleg megtévesztő elnevezésekkel indulnak majd: látványtervezés, valamint tárgyalkotás.

Ugyanakkor egyéb népszerű szakirányok megszűnésével is számolni kell, ennek megfelelően nem indul majd médiaismeret, mozgóképkultúra, elektronikus ábrázolás, plasztikai ábrázolás és képi ábrázolás alapszak sem.

A sportszakokon is jelentős módosításokkal kell kalkulálni: az igen keresett sportszervezői alapképzésről is lemondhatunk, amiképpen nem lesz humánkineziológia, egészségfejlesztés és reakciószervezés sem.

A minisztérium érdekes és valószínűleg a változatosság kedvéért megint csak nem megfelelően átgondolt stratégiát alkalmaz. Úgy épít le szakokat, hogy helyettük létrehoz újakat, sokszor 2-3 szakot is egybeolvasztva. Mindennek hosszú távú hatásaival a kormány egész biztosan ezúttal sem számolt. Vajon mit tesznek majd, ha hirtelen szembesülni lesznek kénytelen bizonyos foglalkozáskörök teljes szakemberhiányával?

 

(Fotó: atlatszo.hu)

civilhetes.net