Kelebia és Madaras szögesdrótot kaphatna a határátlépők ellen

Ez derült ki, amikor a Magyar Nemzet interjút készített a települések polgármestereivel.

A kormány persze nem beszélt konkrétan szögesdrótról, de a „fizikai akadályok” kifejezés mögött mind Madaras, mind Kelebia első embere szerint a szögesdrótkerítés visszás jelentése húzódhat…

Érdekes, hogy a két település lakói nem igazán vallják a kormány álláspontját bevándorlóügyben, pedig a Bács-Kiskun-megyei falvakban mára hétköznapi látvánnyá lett az idegen emberek lassú tömegekben vissza-visszatérő áradata. A lakók jól tudják, hogy a menekültek csupán átutazóban tartózkodnak náluk, nem sok vizet zavarnak, s mindannyian arra törekszenek, hogy előre leszervezett módon megjelenő, többnyire német, vagy osztrák kisbuszokkal eljussanak Bécsbe, ami nem jelent többet néhány órás autóútnál.
Az önkormányzat minden esetre igyekszik segíteni a hatóságokat, s például napi jelleggel fogasozza a határ menti termőföldeket, hogy kiderüljön a lábnyomok alapján, aznap volt-e határsértés.

Csongrád-megyében is hasonló a helyzet, bár ott a helyiek némileg tartanak a menekültektől, elsősorban a különféle járványok kialakulásának esélyei aggasztják őket. Ásotthalom polgármestere elmondta, hogy mivel szerb oldalon lényegében nem törődnek a menekültüggyel, ezért a terhek nagy része őket érinti, s mára nem tudnak mást tenni, mint várni és nézni. Egyik sem okra vezető…
A rendőrség álláspontja szerint a szerb határvidék lakosai a túloldalon lényegében átvették azt a szerepet, melyet sokáig Győr töltött be, s a lakosság nagy része érintett az embercsempészetben.
Ma ez sajnos igazán jó üzletnek tűnik…

A fizikai akadályok felállítása alapvető emberi jogi törvényekbe ütközik, bár Spanyolország és Bulgária is felállította már a maga védelmi rendszerét a menekültek ellen.

Úgy tűnik, hogy az elkeseredett, háromoldalú harc, melyet a menekültek, az ő számukat korlátozni igyekvő országok, illetve az ügyben fellépő civil szervezetek között zajlik, egyre zavarodottabb és egyre kevésbé lehet tudni, hogy kinek van igaza, illetve meddig terjednek az emberi jogok, s mikor kezdődnek az észérvekre alapozható, logikus magyarázatok a menekültek létszámának korlátozására.

 

(Fotó: szombato.org)

civilhetes.net