Hétfőn tovább szigorították a vasárnapi zárva tartást. Meddig lehet még elmenni?

A Fidesz és a KDNP úgy döntött, hogy mindennemű társadalmi és szakmai tiltakozás ellenére sem enyhítenek a boltok vasárnapi zárva tartásának törvényén, inkább szigorítják azt.

Hétfőn elfogadták és beiktatták a két legújabb szigorító módosítást.

Érdekes válasz volt mindez arra a kétségbeesett módosítási kérvényezésre, melyet a Balatoni Szövetség, illetve néhány nappal ezelőtt Velence is igyekezett eljuttatni a kormányhoz, a lehető legtapintatosabb és legóvatosabb módon. Semmi sajtófröcsögtetés, semmi tiltakozás. Pusztán levelek azzal kapcsolatosan, hogy lőttek a turisztikának, ha csak néhány bolt lehet nyitva a frekventált turisztikai központokban.

A válasz erre az, hogy mostantól már a világörökségi övezetekben sem lehetnek nyitva olyan kis boltok, amelyek pultjai mögött nem a tulajdonosok, vagy családtagjaik közül a szakirányú képzettséggel rendelkezők állnak. Cserébe egy kedves engedmény: a hét többi napján már 4:30-kor kinyithatnak! Hurrá!

Jól látszik, hogy a kormány közel sem a családok, vagy a dolgozók érdekében találta ki a vasárnapi zárva tartás intézményrendszerét. Hiszen tegyük fel a kérdést: kinek jó mindez, ebben a formában? Azt még értjük, hogy szeretnék, ha a multik legalább vasárnap teret engednének a kisboltosoknak. Ám kié a tér valójában, ha még ők sem lehetnek nyitva?

Szabó Csaba, Hollókő fideszes polgármestere is arról beszélt, hogy sajnálja a parlament döntését, hiszen Hollókő turizmusán is érvágást hajtanak végre mindezzel. Ruzsics Ferenc, Keszthely szintén fideszes polgármestere is keresi a megoldást, bár ő inkább nem akart rosszat mondani a döntéshozókra.

A törvénymódosítást megint csak pillanatok alatt iktatták be. A kormánypártok képviselői közül Orbán Viktor és Lázár János nem szavaztak, míg Bencsik János volt az egyetlen, aki tartózkodott. Egyhangúlag elfogadva.

Mindjárt jön a halálbüntetés kérdése, amint lemegy a migránsokkal kapcsolatos hisztériakeltés. Lehet, hogy két kávé között azt is ugyanígy elfogadják majd.

 

(Fotó: origo.hu)

civilhetes.net