A Hajógyári-sziget déli szakaszának hasznosítására készülnek megint

A pályázat már kiírásra került, melynek értelmében 200 millió forintot fizetnek azért a koncepciótervezetért, amely a legelőnyösebben gondolja majd át a terület hasznosításának részletes kérdéskörét.

A területhasznosítási elgondolás mögött talán Olimpiára vonatkozó „álmok” is húzódhatnak.

Az utóbbi években rengeteg elképzelés született már arra nézvést, hogy mit is lehetne kezdeni a lényegében kihasználatlannak ítélt Hajógyári-szigetszakasszal, mely fekvéséből és adottságaiból kiindulva sok mindenre jó lehet, de a környékbeli lakosság elképzeléseihez is nagyban hozzá kell igazítani az elgondolásokat.
A mostani pályázat célja a terület kulturális-közösségi hasznosítása, melynek a Hadrianus-palota rekonstrukciója mellett egy élménypark részletes koncepciós tervét is tartalmaznia kell.

Korábban ugyan a leszavazott tervek szerint egy „álomnegyed” épült volna területre, de a befektető kaszinós-hoteles megvalósítási tervei nem egyeztek a kormány és környéken lakók jövőt illető gondoltaival.
Több sejtés szerint is olimpiai negyed kiépítését tervezheti a kormány, azonban ezt senki sem erősítette meg, illetve a sajtóértesülések is igen ködösek a témakört illetően.
Az minden esetre igaz, hogy a Fidesz semmiképpen sem szeretné elengedni egy lehetséges olimpiai helyszínbiztosítás gondolatát, hiszen a téma időről időre előkerül, akármilyen erős kritikával is fogadja az ellenzék és a társadalom egy része a Fidesz nagy sport-álmát.

Egy korábbi HVG-cikk is beszámolt arról, hogy egy 26 oldalas tervezet született még korábban a terület hasznosítására, melynek munkacíme JövőSziget volt.
Ebben egy kajak-kenu sportpálya és egy vízi színpad megépítésének koncepciója volt található, de a gondolatokat a jelek szerint a többihez hasonlóan szintén elvetették.

Az úgynevezett fenntartható részekre múzeumok, éttermek, irodák és egy régészeti park került volna (hiszen a római kori romok egy részét is érintette a területterv).

Ha elfogadják a leendő terveket, s esetleg kiemelt beruházássá minősül a projekt, 2018-ra talán elkészülhet az új Hajógyári-sziget. Kíváncsian várjuk.

 

(Fotó: origo.hu)

civilhetes.net