48 000 000 forintos összleütés a Központi Antikvárium 135. aukcióján

Péntek este tartották a 135-dik aukciót a Központi Antikváriumban Budapesten.

Az összleütés jelentősen elmaradt a karácsonyi aukció végeredményéhez képest, hiszen akkor 100 millió forint felett zártak.
Ellenben nagyon izgalmasnak bizonyult a felhozatal.

Bálinger Béla, a Központi Antikvárium vezetője elárulta, hogy most eleve nem vártak kiugróan magas összeleütési összegre, hiszen ezúttal az aránylag kisebb értékű hagyatéki ritkaságok kerültek kalapács alá. Az is befolyásolta ugyanakkor a végeredményt, hogy a legmagasabb kikiáltási árral induló tárgyak nem keltek el, így nem lelt új gazdára a 8 millió forintról induló XIII. századi kódex sem. Bár ez utóbbi licittárgy külföldről is komoly érdeklődőkre talált, ám végül mégsem vásárolta meg senki, valószínűleg elsősorban védettsége miatt.

Ellenben olyan érdekességek már kifejezett licitharcot váltottak ki, mint az a képeslap, melyet Ady Endre írt alá, illetve Madách Imre levele. Előbbi 260 ezer forintért talált gazdára, míg Madách leveléért 850 ezret fizettek. A levél magasabb áron is elkelt volna, ha a már említett kódexhez hasonlóan nincsen védett státusban.
De Tóth Árpád egy levlapja is 110 ezer forintért ment el.

A két legnagyobb emelkedés egyike egy a Kós Károly hagyatékából származó Kalotaszeg című kötet volt, mely tartalmazza az utolsó magyar polihisztor négyoldalnyi kéziratos bejegyzését is. 150 ezerről indult, s 800 ezernél kelt el. A XVIII. századból származó, román nyelven, azonban fonetikusan nyomtatott katekizmus 30 ezer forintos kezdőárához képest 400 ezer forintig küzdötte fel magát.

A nagyobb falatok ezúttal a klasszikus modernség és a közvetlenül azt követő, azzal összefonódó időszak anyagából kerültek ki. József Attila egy Fedák Sárinak dedikált Külvárosi éje 800 ezerért talált új gazdát, míg a Móricz Zsigmondnak 1936-ban címzett Nagyon fáj! 1,5 millióért.

Voltak azért persze magasabban elkelt darabok is a csúcslicitek között. Werbőczy István Tripartitumának egy példánya probléma nélkül megért 2 millió forintot vevőjének, de 1769-ben készített térkép („Nagy Müller”) 3,6 millió forintos áron hagyta el a listát.

civilhetes.net