16 év után kapta vissza otthonát a hajléktalanná lett férfi

1999-ben egy jellegzetes lakásmaffia-ügyben veszítette el otthonát Kutrucz László, aki két kislányt nevelt egyedül, miután felesége elhagyta.

16 viszontagságos év után most végre visszaköltözhet a VIII. kerületi kislakásba. Kutrucz László története egyszerre példaértékű és megrendítő.

A szobafestő-mázolóként dolgozó férfi és felesége két kislányukat nevelték budapesti otthonukban, amikor 1999-ben váratlanul elhagyta a családot az anya. Kutrucz igyekezett még több munkával enyhíteni a helyzeten, azonban nagyon nehezen ment a dolog, s a csonkává lett család rohamos sebességgel kezdett elszegényedni.

A férfi segítséget kért egy ismerősétől, aki kapva a lehetőségen a lakásmaffia módszereire emlékeztető megoldással aláíratott egy dokumentumot Kutruczcal, melyben az elkábított szobafestő lemondott lakásáról. Az 1999-ben megindított rendőrségi eljárás során bizonyítottá vált, hogy a férfit elkábították, megkötözték, bántalmazták, majd rákényszerítették arra, hogy aláírásával lemondjon a lakás tulajdonjogáról.

Ezek után nem sokkal kénytelen volt munkáját is feladni, két kislánya nevelőotthonba került, ő pedig az utcára.
Éveken át volt hajléktalan, de lányait minden adandóm alkalommal látogatta, akik tartották benne a lelket: vissza kell szerezni az ellopott lakást.
Minda Zoltánnak és a Máltai Szeretetszolgálatnak köszönhetően évekkel később ideiglenes szállást kapott a férfi, majd egyre több jogi segítséget ügyében. 2011-ben a bíróság végül megállapította Kutrucz László igazát, azonban csak most költözhet vissza a lakásba, lévén, hogy annak illegális birtoklója elhunyt.

Időközben fény derült arra is, hogy az önkormányzat súlyos hibákat vétett az ügyben, illetve rengeteg a gyanús és felettébb különös momentum. Most a bíróság 4 millió forint kártérítést is megállapított, amit valószínűleg sosem kapnak majd meg, hiszen nem az önkormányzatnak kell kifizetnie az összeget, hanem az elhunyt lakásfoglaló örökösének.

Mindazonáltal véget ért Kutrucz László kálváriája, s bármily esélytelennek is tűnt, hogy végül győzni fog, mégis győzött. S tegyük hozzá, hogy idősebb lánya sikerrel folytat tanulmányokat a Budapesti Kommunikációs Főiskolán, kisebbik gyermeke pedig jövőre érettségizik, s szintén felsőfokú tanulmányokra készül.

 

(Fotó: Kutrucz László lányíit öleli visszakapott lakásában // Kuslits Szonja)

civilhetes.net