Az állam három és félszeresére emelné az ingyenesen étkező óvodások számát – Kérdés, hogy miből

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége egyáltalán nem ért egyet azzal a gyermekétkeztetéssel kapcsolatos új tervezettel, mely szerint „a kormány” 335 ezer bölcsődés és óvodás étkeztetésének költségeit állná, mely szám három és félszerese a jelenleginek.

Valószínűleg túl nagy fába vágná ezúttal is fejszéjét az államvezetés, ha valóban beiktatná a törvényt, hiszen ezzel nem azt érné el, hogy minden rászoruló kisgyerek étkeztetési problémája egycsapásra megoldásra kerülne, hanem csupán oly mértékben bővítené a jogosultak számát, mely valójában nem eredményezne mást, minthogy olyan családok gyermekei is ingyen étkezhetnének, amelyek egyébként különösebb gond nélkül ki tudnák fizetni az óvodai étkezési költségek díját.
Mindez pedig milliárd forintos nagyságrendű panem volna némi circensessel.

Az Önkormányzatok Szövetségének értetlensége mellett heveny félelmük is jogos, hiszen az Emberi Erőforrások Minisztériuma a kérdés kapcsán arról említést sem tett, hogy az önkormányzatoknak majd miből lesz keretük a súlyos többletköltségek abszolválására.
Ugyanis az nem kérdéses, hogy az ingyenes óvodai étkeztetés díjai az önkormányzatokra hárulnak majd.
Azt még nem lehet tudni, hogy a kormány mekkora plusz támogatást nyújtana az ügyben, csak az bizonyos, hogy az önkormányzatok kizárólag súlyos átcsoportosítások árán volnának képesek önállóan kitermelni a három és félszeres költségtöbbletet.

Annak gondolata, hogy minden gyermek ingyen étkezhessen hazánkban, aki rászorul, mindenképpen figyelemre méltó és üdvözlendő. Ellenben a jelenlegi tervezet úgy fest, újabb példája annak, hogy a kormány megfontolatlanul, kapkodva és szakértők, valamint érintettek bevonása nélkül igyekszik döntéseket hozni.
Ugyanis azt a pénzt, amit a jogosultak körének kibővítésére áldoz a vezetés, költhetné valódi szociális problémamegoldásra is. A lehetőségek tárháza (sajnos) végtelen, hiszen rengeteg család él ma Magyarországon nyomorban, vagy a nyomor szélén, s azért, hogy velük találkozzunk, egyre kevésbé kell ellátogatnunk az elmaradottabb megyékbe…

 

(Fotó: tankonyvtar.hu)

civilhetes.net