Április elsejétől bevezetésre kerül a reintegrációs őrizet

Egy 2014-es törvénymódosítási javaslat értelmében tavaly év végén megszavazta a parlament a reintegrációs őrizet bevezetését, melyet novemberben írt alá a köztársasági elnök.

A büntetéstípus lényege, hogy az enyhébb, de szabadságvesztéssel járó törvénysértések elkövetőit egy bizonyos idő után a házi őrizethez hasonló megfigyelésre visszaintegrálják a társadalomba. A rabok dolgozhatnak, sportolhatnak, mozgásuk viszonylag szabad, ám minden léptüket megfigyelik a hatóságok.

A kormány szerint jelentős lépés lehet a reintegrációs őrizet a társadalomba való újra-beilleszkedés szempontjából, hiszen a megfigyelt, aki büntetésének egy részét már letöltötte a kijelölt fegyintézetben, megfigyelés alatt, de határozott szabadságban dolgozhat azon, hogy tökéletesen visszafogadja őt az adott közösség, illetve ő maga is tudatosan építheti újra a botlásából kifolyólag lerombolt, róla kialakult képet. Mindehhez lehetőség van a saját otthonában töltenie a kiszabott büntetést, míg eljárhat élni a némileg azért szabályzott, de mindenképpen a nap 24 órájában megfigyelt életét.

Nem szabad mindeközben elfelejtenünk, hogy a magyar börtönök jelenleg 140%-os kapacitással működnek, tehát a zsúfoltság megdöbbentő méretűnek nevezhető. A törvénymódosítás okai között így nyilvánvalóan a zsúfoltság felszámolására tett kísérletet is megtaláljuk.

Reintegrációs őrizetbe csak olyan rabokat helyezhet a bíróság, akik egy évnél rövidebb szabadságvesztésükből már legalább 3 hónapot, egy évnél hosszabb büntetésükből pedig minimum 6 hónapot letöltöttek az adott fegyintézetben.
A lehetőség olyan „megbotlottak” előtt áll nyitva, akik ittasan okoztak közúti balesetet, csaláson, vagy garázdaságon kapták őket, esetleg első ízben követtek el lopást.

A törvény kimondja azt is, hogy az erőszakos bűncselekmények elkövetőin kívül azok sem kérvényeztetik büntetésük reintegrációs őrizetre módosítását, akiket 5 évél hosszabb időre ítélt el a bíróság. Arra ugyanis igyekeznek odafigyelni, hogy az enyhítés ne szolgálhasson alapjául egy esetleges újabb elkövetésnek.

(Fotó: hshw.hu)

civilhetes.net