Akkor most kell fólia, vagy nem kell? Ambivalencia dohánybolt-ügyben

A trafikosok többségének jelen pillanatban fogalma sincs, hogy mit is kellene csinálnia üzlete ablakán lévő fóliájával.

Sokan leszedték, főleg a fővárosban, néhányan kinyitották az ajtókat, lévén, hogy jobb idő van, de hivatalos álláspont, vagy iránymutatás nem született az ügyben.
Félnek a büntetéstől, ugyanakkor a rablóktól is. Jó kis szakma most a trafikosé…

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke, Sáling József elmondta, hogy sok helyen valóban eltávolították a fóliát a boltosok, amikor kiderült a kaposvári tragikus gyilkosságot követően, hogy valójában nem is kötelező fóliát tartani az ablakokon.
Az alapvető probléma az, hogy a kormány semmi konkrétumot nem közöl a trafikosokkal fólia-ügyben, így mindenki csak kapkodja a fejét és igyekszik a lehető legjobb megoldást választani, jó megoldás azonban nem létezik.

Ha nincs takarás, akkor a termékek szem előtt vannak, így előfordulhat, hogy a hatóságok keményen megbüntetik a fólia eltávolítóját, hiszen portékáját láthatóvá tette a 18 év alattiak számára, ami mára azonban szinte felér egy bűncselekménnyel a lehetséges szankciókra nézve. Elvehetik az engedélyt, bezárhatják a trafikot.

Ha azonban fönt marad a takarás, odabent életveszélyben van a dolgozó. És ez nem túlzás, hivatalos adatok igazolják, hogy a trafikok többségét már legalább egy alkalommal kirabolták, mióta létrejött a Nemzeti Dohánybolt intézménye.

Kérdés tehát, hogy teljes fóliázás nélkül megoldható-e, hogy az éles szemű fiatalok elől elzárva legyenek a dohánytermékek, míg a boltost az utcáról is lehessen látni munka közben, hogy így ne legyen anarchia odabent, ha mondjuk betér egy elszánt rablógyilkos.

Suller György Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szóvivője elmondta, hogy ők nem nézik, hogy van-e fólia, vagy nincs, eddig sem nézték. Feladatuk, hogy ellenőrizzék, be lehet-e látni az üzletbe.
No de itt van a kutya elásva. Lehetetlen megfelelni a törvénynek úgy, hogy közben a trafikosok is biztonságban dolgozzanak. Az áru letakarása ugyanis nem megy, hiszen a vásárló kiszolgálása közben óhatatlanul szem elé kerül a polc tartalma.

 

(Címlap: a kép illusztráció! – Forrás: thomyfolia.hu)

civilhetes.net