A trafikok fóliázása igazából hiperkorrekciós félreértés

A Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. közleményéből kiderült, ami eddig is kiderülhetett volna, hiszen nem volt titok: a Nemzeti Dohányboltok ablakainak fóliázása nem kötelező.

Amit a legtöbb bolt ablakán látunk, egy látványterv fakultatív elterjedése. Persze a dolog azért nem ilyen egyszerű.

Bár a kormánypárti politikusok is egymást túllicitálva beszélnek arról, hogy milyen megoldásokat kell bevezetni a rablógyilkosok ellen (ami remek pillanat egy újabb politikai húzásra), illetve a dohányboltokban dolgozók védelmében, közben kiderült, hogy a boltok ablakainak lefóliázása egyáltalán nincs előírva, csupán az első trafikjogot elnyerő boltosok döntöttek mellette egy eredetileg Fidesz közeli látványterv alapján (mely legfeljebb iránymutatás volt, de nem kötelező előírás). A később megnyitó trafikosok egész egyszerűen követték a „trendet”. De mire volt ez a nagy ablaksötétítés eredetileg?

A nemdohányzók védelméről szóló törvény, illetve a trafikok üzemeltetésével kapcsolatos jogszabály is kimondja, hogy a 18 év alatti fiatalok semmilyen körülmények között nem láthatnak rá a dohányboltok korhatáros dohányáruira. Az első trafikokat megnyitó boltosok attól tartottak, hogyha csupán a dohánytermékeket takarják el (redőnnyel, vagy függönnyel), akkor azon pillanatokban, amikor le kell emelni egy-egy doboz cigarettát, láthatóvá válik az áru, s ha épp akkor sétál el az utcán egy fiatal, aki beláthat, ez remek alapja lehet egy nagyon kemény fogyasztóvédelmi büntetésnek, mely akár bezáráshoz és trafikjog-vesztéshez is vezethet.

Ezért úgy döntöttek, hogy inkább az egész üzletet elsötétítik, hogy eleve ne lehessen belátni.
Azzal persze nem számolhattak, hogy amennyiben átveszik a látványtervek ötletét, s nem lehet majd belátni az üzletekbe, ezzel a rablótámadások tekintetében potenciálisan veszélyeztetett helyekké alakítják boltjaikat.

A törvény tehát nem írja elő a fóliázást, ellenben a boltosok a saját megmaradásuk érdekében mégis ezen megoldás mellett döntöttek.

Rogán Antal mindezek ellenére úgy fogalmazott a Kossuth Rádióban, mintha a fóliák eltávolításának lehetősége egy hirtelen felindulásból beiktatott engedmény volna: „Ha a trafikosok védelméhez az kell, hogy levegyék a fóliát, akkor vegyék le."

 

(Fotó: civishir.hu)

civilhetes.net