A magyarok egyre szkeptikusabbak a bankokkal kapcsolatban

Az utóbbi idők bróker-és bankbotrányai után a magyar emberek a felmérések szerint egyre többen döntenek úgy, hogy pénzüket inkább otthon tárolják, míg a nagyobb összegek tulajdonosai sokan külföldi bankfiókokat választanak.

A legsúlyosabb ügy a közelmúltban kétségtelenül a Buda-Cash botránya volt, melynek következtében sokan egész egyszerűen elvesztették, vagy elveszíthetik a számlákon tárolt pénzüket. Elviekben elképzelhetetlen, amíg meg nem történik, hogy az ember elveszítse az évek alatt összegyűjtött vagyonát, esetleg örökségét, pedig a jelek szerint a valóságban ez bármikor előfordulhat.
Minden estre akár évekig is elhúzódó harcok árán lehet csak esély a jogos tulajdon visszaszerzésére.

Mindennek köszönhetően egyre több ember dönt úgy hazánkban hétről hétre, hogy pénzét inkább otthonában, vagy külföldi bankok fiókjaiban tárolja. Ez utóbbi a ritkább, hiszen a többség egy-két millió forint megőrzésével bízza a meg rendszerint kiválasztott bankot, s ilyen – mondjuk így – kisebb összegekkel nem igazán utazgatnak máshová, ha megrendül a bank(ok)ba vetett bizalom.
A pénz tehát sokszor azokban a bizonyos dunyhákban és párnahuzatokban köt ki.

Azonban nem elhanyagolható szempont, hogy milliós pénzösszeget otthon tárolni nem éppen életbiztosítás. Többek között a rendőrség sem javasolja, hogy lakásunkban nagyobb összegű készpénzt tároljunk, hiszen a témakörbe készült statisztikai felmérések azt látszanak igazolni, hogy a pénz otthon tárolásának információja igen sok esetben a bejárati ajtónál jóval távolabbra is eljut.
A betörések jelentős hányadának alapja sokszor egy-egy ilyen információ szokott lenni.

A bank-szkeptikusok egyre növekvő táborának tagjai azonban úgy látszik, vállalják a kockázatot, hiszen úgy látják, hogy egy betöréses lopás esélye jelenleg jóval kisebb a bankcsődnél. Nem mellesleg védekezni is lehet ellene…

A hozzáálláson az sem sokat változtat, hogy a legújabb sajtóértesülések szerint a Buda-Cash károsultjait kifizetik a közeljövőben.

 

(Címlap: frsz.hu)

civilhetes.net