A fideszes Boldog István másodjára megy szembe pártjával a kistelepülési polgármesterek fizetésemelése érdekében

Boldog István tarthatatlannak ítéli a tavaly ősz óta törvénybe iktatott döntést, melynek értelmében egy kistelepülési polgármester fizetése nem haladja meg a 150 ezer forintot, ami oda vezetett, hogy az alkalmazottak magasabb bérekért dolgoznak, mint a településvezetők.

Ha egy polgármester társadalmi megbízatásban tölti be a posztot, 75 ezer forint a havi tiszteletdíja.

Kétpó egykori polgármestere szerint vicc, amit a kistelepülési polgármesterekkel művelnek, hiszen olyan bérfeszültséget okoz a díjazásuk csökkentése, hogy nem csupán a titkárnők, de bizonyos esetekben (társadalmi megbízatás) még a közmunkások is többet kapnak havonta egy olyan polgármesternél, aki 500 főnél kisebb lélekszámú települést vezet.

A bér tavaly szeptemberig nettó 224 ezer forint volt, ez csökkent a törvénymódosítás értelmében 150 ezerre. Az új rendszerrel egyébként kizárólag a kistelepülések vezetői jártak rosszul, hiszen az 1000 főnél többet számláló falvakban is 300 ezer forintot kap a polgármester.

Míg korábban a köztisztviselői alapilletmény (38 ezer forint) hétszerese-kilencszerese járt a polgármestereknek, addig tavaly ősz óta a helyettes államtitkári juttatás szolgál a számítás alapjául, melynek 20%-a jár egy falusi polgármesternek. Ez a 750 ezer forintos alapot tekintve 150 forint.
Az összeg egész egyszerűen szánalmas, ha belegondolunk, hogy egy polgármester havi munkájának díjazásáról van szó.

A legnagyobb probléma az, hogy a városi polgármesterek mellett olyan apparátus dolgozik, mely többnyire tehermentesíti a városvezetőt (egy megyei jogú város vezetője nettó 750 ezer forintot kap havonta), míg egy kistelepülési polgármesternek minden munkafázisban részt kell vállalnia, hiszen összesen egy-két ember dolgozik mellette.
Tehát előfordulhat, hogy napi 8 órában a hivatal bürokráciai ügyeit kénytelen intézni, míg városi társai azzal foglalkozhatnak, ami egy közösség által megválasztott polgármester feladata.

 

(Fotó: m1)

civilhetes.net