610 ezer válasz érkezett eddig a nemzeti konzultáció kapcsán

Kovács Zoltán kormányszóvivő örömmel tájékoztatta a világot arról, hogy a nemzeti konzultáció a jelek szerint sikeres lesz, hiszen igen nagy számban érkeznek vissza a válaszlevelek.

Az már más kérdés, hogy mit tartalmaznak.

Egyelőre természetesen nem lehet tudni, hogy végül a támogatók, vagy az ellenzők vannak-e többen azok között, akik részt vesznek válaszaikkal a nemzeti konzultációban bevándorló ügyben, Kovács csak azt emelte ki, hogy volt olyan nap, amikor egyszerre 45 ezer levelet küldtek vissza a kormánynak, ami minden bizonnyal azt jeleni, hogy az ellenzéki véleményekkel szemben van értelme a konzultációnak.

Nem sokára kiderül, hogy milyen következtetéseket lehet majd levonni a válaszokból, azonban egy kissé elbizakodónak tűnik a kormány álláspontja. Ugyanis egyértelműen nem azt értékelik eredménynek, hogy sok a válasz. Inkább abban bíznak, hogy a támogatóik lehetnek azok, akik válaszra méltatják a témafelvetést, így Orbánék előre dörzsölgetik a tenyerüket sikerük reményében.
Lehet, hogy meglepetés lesz a konzultációsdiból, elég csak arra gondolni, hogy a plakátkampány is kiváltotta az interakciót, bár közel sem olyan formában, ahogyan Orbánék szerették volna.

Tény, hogy nagyon fontos kérdésekről van szó a menekültügy kapcsán, amiképpen az is, hogy a kormány felháborítóan didaktikus kérdéssort állított össze, melyből talán már csak egy olyan kérdés hiányzik, hogy „Szeretné Ön, hogy gyermekeit primitív szertartásaik során feláldozzák a bevándorlók?”
Olyan kérdésekkel már nem is foglalkozunk, hogy a bevándorló és a menekült egyáltalán nem ugyanaz…

Ugyanakkor az eddigi elemzések alapján a Fidesz úgy véli, hogy az emberek többsége határozott fellépést kíván mind hazánktól, mind az Uniótól a menekültkérdés kapcsán.
Ez minden bizonnyal így van.

Ellenben semmiféle értelmes megoldási javaslat nem született mindez idáig sem nálunk, sem nyugaton. Talán azon kellene elgondolkodnunk, hogy van-e olyan megoldás, mely egyrészről nem a határzáron alapszik, másrészről nem is abban látja a lehetőséget, hogy fogadjuk be fél keletet és negyed Afrikát.

 

(Fotó: kormany.hu)

civilhetes.net