Belföld kategória bejegyzései

Igaz lehet, hogy szélsőségesek mérgezik a menekülteket?

Egy súlyos tartalommal bíró Facebook bejegyzés terjeng az interneten, melynek tanúsága szerint szélsőséges egyének hashajtóval mérgezett ételt és italt visznek a menekülteknek a Margit-szigetre, illetve a Nyugati pályaudvarra.

Egyelőre nem tudni, hogy valós veszélyről, vagy „csupán” minden határt átlépő uszítási kísérletről van-e szó.

Az Ultras Liberi közösségi oldalán megjelent egy bejegyzés, amit érdemes szó szerint, teljes egészében idézni: „Most kaptam az infót, hogy páran kimentek a pályaudvaron tanyázó menekültekhez, adtak nekik hashajtós kaját, és elnavigálták őket a Hős utca környékére a cigányokhoz. Csináltak nekik kis táblákat, hogy mutogassák az ottaniaknak. Az van ráírva, hogy utálom a mocskos cigányokat. Kíváncsi vagyok, hogy ebből mi lesz.”

A bejegyzésből nem sok minden derül ki, annyi azonban közvetetten bizonyosan, hogy sokáig nem került eltávolításra, így a zárt csoportot üzemeltetők valószínűleg nem érezték úgy, hogy a posztnak nincs helye náluk.

Rengeteg kérdést felvet a rövid szöveg, melyek egy része azonnal megválaszolandó, míg a más szegmensei hosszas elgondolkodást igényelnek.
Elsősorban tudni kellene, hogy a szavak mögött valós tettek rejlenek, vagy valami komplikált és nehezen kibogozható, ismeretlen eredetű bejegyzésről van szó, melyet talán nem is olyan személy írt, aki igazából tagja volna az Ultras Liberi közösségnek. Ugyanis nem valószínű, hogy minden egyes csoporttag kilétét tökéletesen ellenőrzik a működtetők, így akár politikai manipulációval is lehet számolni. Nem túl valószínű a dolog, de egyáltalán nem kizárható. Másfelől a szöveg nem közvetlenül az Ultras Liberi Facebook felületén készült, csupán egy átvett posztról, tehát mondjuk így: idézetről van szó.

Ugyanakkor a leglényegesebb kérdés eleve adott: túl a bejegyzés szerzőjének kilétén, vajon tényleg mérgezik a menekülteket? Ha igen, akkor azonnali lépésekre van szükség, hiszen amennyiben igaz a poszt tartalma, rendkívül súlyos jelenséggel állunk szemben.
Még nagyobb nyugtalanságra ad okot, hogy egy kommentelő a posztra reagálva más szörnyűségek mellett arról ír, hogy ő maga is vitt a Margit-szigetre „narancslevet megspékelve hashajtóval”. Elképzelhető tehát, vagy a híresztelések mögött valódi „gerilla-tevékenység” rejlik.

A rendőrség egyelőre nem adott hírt arról, hogy indult-e nyomozás a bejegyzések ügyében.

civilhetes.net

Hivatalosan is elismerik, hogy a telekocsi nem Uber!

Az Oszkár a minap kiadott közleményében üdvözli a kormány azon döntését, melynek értelmében erősen úgy tűnik, hogy a vezetés megértette a különbséget a telekocsi és az illegális taxizás között.

Azért ténleg vannak még pozitív kormányzati döntések is.

Egy néhány héttel ezelőtt elfogadott kormányrendelet alapján illegális taxizásnak minősül Magyarországon az is, amit az Uber, az is, amit a Wundercar alkalmazásaival végeznek/végeztek sokan a mondvacsinált taxisok közül. A rendelet szerint kizárólag a sárga színnel közlekedő, szabványosított, taxaméterrel felszerelt autókkal legális az Uber, vagy a Wunercar telefonos alkalmazásainak anyagi ellenszolgáltatás fejében történő használata, s nem utolsó szempont az sem, hogy a taxisnak számlaképesnek kell lennie, hiszen a munkavégzéssel arányban adóznia is kötelező.

A telekocsizással foglalkozó szervezetek, így az Oszkár is tartott tőle, hogy őket is érinti majd a kormányrendelet, azonban fellélegezhetnek, mert az érintettek felismerték a különbséget illegális taxizás és közösségi kezdeményezésű autómegosztás között.
Mindennek fontos alapja, hogy a telekocsi rendszerben résztvevők nem profitorientáltak. Nem csinálnak mást, mint meghirdetik tervezett útjukat, melyhez utastársat, utastársakat keresnek, akikkel fel lehet osztani az út üzemanyagköltségeit.
Az is fontos különbség a telekocsi és a mára illegálissá lett szolgáltatások között, hogy a telekocsizók a kiválasztás során maguk döntenek arról, hogy kivel fognak utazni, így egész egyszerűen nincs esély a kellemetlen meglepetésre. Ha van, akkor is legfeljebb olyan értelemben, hogy mondjuk fárasztó utastársunkkal kétszáz kilométeren keresztül free jazzt kell hallgatnunk…

A leglényegesebb tehát az, hogy aki üzletszerűen szállít embereket, azzal be kell tartani az előírásokat, akár az utasbiztonság kapcsolódó kérdéskörére, akár az adózás mikéntjére gondolunk.

És nem utolsó sorban tiszteletben kell tartania a versenyszabályokat, ahogyan teszi azt valamennyi hivatalos taxis. Úgy tűnik, végre pont került az ügy végére.

 

(Fotó: matricamagnes.hu)

civilhetes.net

Budapesten már szerveződik a civil menekültbefogadás

Eddig Budapesten csatlakoztak a legtöbben ahhoz a civil kezdeményezéshez, melynek lényege a nyugatra továbbmenni szándékozó menekültek néhány órára történő befogadása, akárcsak egy zuhany, akár egy vacsora erejéig.

De érdemes vigyázni! Könnyen embercsempésznek hihetik a segítőkész civilt a hatóságok…

Az eleinte „titkos” mozgalom azért jött létre, mert sokan úgy értékelték a társadalmi felelősségvállalást fontosnak tartó civilek közül, hogy mégiscsak tarthatatlan bűnözőkként, nem kívánatos személyekként kezelni azokat az embereket, akik bár menekült státuszért folyamodnak valamely nyugati országhoz, az adott pillanatban mégis hazánkban tartózkodnak. Mivel a várakozási idő napjai alatt egészen különleges jogi vonatkozások vannak érvényben a menekültekre nézve, igazából egyfajta senki földjén vannak, amíg nem kapják meg az engedélyt a továbbutazásra.
Ez jobb esetben egy-két nap, de hetekig is eltarthat a folyamat.

Most lelkes segíteni vágyók vették a kezükbe az ügyet, akikhez egyre többen csatlakoznak, például az egyik legnagyobb szerzetesrend is, akik étkezési lehetőséget biztosítanak az ideiglenesen itt tartózkodók számára, de több csoport is szervez főzéseket, ruha és ételosztást, s közülük jó néhányan otthonukba is beengedik a rászoruló családokat, például zuhanyozni, vagy rendezett körülmények között aludni egy-két órát. Ugyanis teljesen kiszolgáltatott, kisgyerekes családok is nagy számban akadnak a menekültek között, akiknek máskülönben köztereken kellene várakozniuk a döntésre, normális étel, ital és minden egyéb nélkül. A menekülttáborokról jobb szót sem ejteni…

De vigyáznia kell minden segíteni vágyónak, hiszen rövid időn belül a rendőrségen találhatja magát embercsempészet megalapozott gyanújával. Ennek veszélye abban az esetben a legnagyobb, ha saját autóval szállítjuk a bajba jutottakat, ugyanis nem egyértelműen eldönthető, hogy embercsempészetről, vagy csupán tiszta szándékú segítségről van-e szó. Ezért javasolt a tömegközlekedést választani minden esetben, így tehát a taxi is kizárva.

Otthonába azonban mindenki azt enged be, akit csak szeretne, így ennek kapcsán a témakörben megszólaltatott ügyvéd szerint sincs félni valója a befogadónak, főleg akkor, ha valóban csak egy- két óráról van szó. Nem is igen lehet többről, hiszen a családok úgyis indulnak tovább célországukba.

 

(Fotó: illusztráció / helsinki.hu)

civilhetes.net

610 ezer válasz érkezett eddig a nemzeti konzultáció kapcsán

Kovács Zoltán kormányszóvivő örömmel tájékoztatta a világot arról, hogy a nemzeti konzultáció a jelek szerint sikeres lesz, hiszen igen nagy számban érkeznek vissza a válaszlevelek.

Az már más kérdés, hogy mit tartalmaznak.

Egyelőre természetesen nem lehet tudni, hogy végül a támogatók, vagy az ellenzők vannak-e többen azok között, akik részt vesznek válaszaikkal a nemzeti konzultációban bevándorló ügyben, Kovács csak azt emelte ki, hogy volt olyan nap, amikor egyszerre 45 ezer levelet küldtek vissza a kormánynak, ami minden bizonnyal azt jeleni, hogy az ellenzéki véleményekkel szemben van értelme a konzultációnak.

Nem sokára kiderül, hogy milyen következtetéseket lehet majd levonni a válaszokból, azonban egy kissé elbizakodónak tűnik a kormány álláspontja. Ugyanis egyértelműen nem azt értékelik eredménynek, hogy sok a válasz. Inkább abban bíznak, hogy a támogatóik lehetnek azok, akik válaszra méltatják a témafelvetést, így Orbánék előre dörzsölgetik a tenyerüket sikerük reményében.
Lehet, hogy meglepetés lesz a konzultációsdiból, elég csak arra gondolni, hogy a plakátkampány is kiváltotta az interakciót, bár közel sem olyan formában, ahogyan Orbánék szerették volna.

Tény, hogy nagyon fontos kérdésekről van szó a menekültügy kapcsán, amiképpen az is, hogy a kormány felháborítóan didaktikus kérdéssort állított össze, melyből talán már csak egy olyan kérdés hiányzik, hogy „Szeretné Ön, hogy gyermekeit primitív szertartásaik során feláldozzák a bevándorlók?”
Olyan kérdésekkel már nem is foglalkozunk, hogy a bevándorló és a menekült egyáltalán nem ugyanaz…

Ugyanakkor az eddigi elemzések alapján a Fidesz úgy véli, hogy az emberek többsége határozott fellépést kíván mind hazánktól, mind az Uniótól a menekültkérdés kapcsán.
Ez minden bizonnyal így van.

Ellenben semmiféle értelmes megoldási javaslat nem született mindez idáig sem nálunk, sem nyugaton. Talán azon kellene elgondolkodnunk, hogy van-e olyan megoldás, mely egyrészről nem a határzáron alapszik, másrészről nem is abban látja a lehetőséget, hogy fogadjuk be fél keletet és negyed Afrikát.

 

(Fotó: kormany.hu)

civilhetes.net

 

 

Kelebia és Madaras szögesdrótot kaphatna a határátlépők ellen

Ez derült ki, amikor a Magyar Nemzet interjút készített a települések polgármestereivel.

A kormány persze nem beszélt konkrétan szögesdrótról, de a „fizikai akadályok” kifejezés mögött mind Madaras, mind Kelebia első embere szerint a szögesdrótkerítés visszás jelentése húzódhat…

Érdekes, hogy a két település lakói nem igazán vallják a kormány álláspontját bevándorlóügyben, pedig a Bács-Kiskun-megyei falvakban mára hétköznapi látvánnyá lett az idegen emberek lassú tömegekben vissza-visszatérő áradata. A lakók jól tudják, hogy a menekültek csupán átutazóban tartózkodnak náluk, nem sok vizet zavarnak, s mindannyian arra törekszenek, hogy előre leszervezett módon megjelenő, többnyire német, vagy osztrák kisbuszokkal eljussanak Bécsbe, ami nem jelent többet néhány órás autóútnál.
Az önkormányzat minden esetre igyekszik segíteni a hatóságokat, s például napi jelleggel fogasozza a határ menti termőföldeket, hogy kiderüljön a lábnyomok alapján, aznap volt-e határsértés.

Csongrád-megyében is hasonló a helyzet, bár ott a helyiek némileg tartanak a menekültektől, elsősorban a különféle járványok kialakulásának esélyei aggasztják őket. Ásotthalom polgármestere elmondta, hogy mivel szerb oldalon lényegében nem törődnek a menekültüggyel, ezért a terhek nagy része őket érinti, s mára nem tudnak mást tenni, mint várni és nézni. Egyik sem okra vezető…
A rendőrség álláspontja szerint a szerb határvidék lakosai a túloldalon lényegében átvették azt a szerepet, melyet sokáig Győr töltött be, s a lakosság nagy része érintett az embercsempészetben.
Ma ez sajnos igazán jó üzletnek tűnik…

A fizikai akadályok felállítása alapvető emberi jogi törvényekbe ütközik, bár Spanyolország és Bulgária is felállította már a maga védelmi rendszerét a menekültek ellen.

Úgy tűnik, hogy az elkeseredett, háromoldalú harc, melyet a menekültek, az ő számukat korlátozni igyekvő országok, illetve az ügyben fellépő civil szervezetek között zajlik, egyre zavarodottabb és egyre kevésbé lehet tudni, hogy kinek van igaza, illetve meddig terjednek az emberi jogok, s mikor kezdődnek az észérvekre alapozható, logikus magyarázatok a menekültek létszámának korlátozására.

 

(Fotó: szombato.org)

civilhetes.net

Most már biztos: 21 alapszakkal lesz kevesebb 2016 szeptemberétől

Bár a kormány szándékai szerint eddig eltörölni kívánt nemzetközi tanulmányok, illetve a kommunikáció és médiatudomány alapszakok megmaradnak, megszűnik például az andragógia.

Érdekes és innen nézve rengetege kérdőjelet kíván, hogy vajon politológia helyett miért kell bevezetni a politikatudományok elnevezésű képezést.

Erdőmérnöknek sem lehet tanulni majd alapszakon, viszont cserébe az agrármérnöki képzésből osztatlan változatot is indítanak. Hasonló sorsra jut a gazdasági és pénzügyi matematikai elemzés is, ahol a jelenlegi képzési forma ezen a néven megszűnik, azonban folytatódik osztatlan formában.

Az Eduline egy a Magyar Közlöny keddi számában publikált információra hivatkozik cikkében. A rendelet már idén szeptembertől érvénybe lép, azonban csak a 2016/2017-es tanév első félévétől jelenik meg a gyakorlatban is.

A művészeti képezések terén is komoly változásokra lehet számítani, s az előzőekből már sejthető, hogy nem bővítésről van szó. A filmszakokon felfüggeszti az Oktatásügyi Minisztérium a kameraman és a gyártásvezető szakokat, de az iparművészeti oktatást alaposan megnyirbálják, ugyanis mind a fémművesség, a kerámiatervezés és az üvegtervezés is megszűnnek. Helyettük lesznek új képzések, bár némileg nehezen azonosítható, illetőleg megtévesztő elnevezésekkel indulnak majd: látványtervezés, valamint tárgyalkotás.

Ugyanakkor egyéb népszerű szakirányok megszűnésével is számolni kell, ennek megfelelően nem indul majd médiaismeret, mozgóképkultúra, elektronikus ábrázolás, plasztikai ábrázolás és képi ábrázolás alapszak sem.

A sportszakokon is jelentős módosításokkal kell kalkulálni: az igen keresett sportszervezői alapképzésről is lemondhatunk, amiképpen nem lesz humánkineziológia, egészségfejlesztés és reakciószervezés sem.

A minisztérium érdekes és valószínűleg a változatosság kedvéért megint csak nem megfelelően átgondolt stratégiát alkalmaz. Úgy épít le szakokat, hogy helyettük létrehoz újakat, sokszor 2-3 szakot is egybeolvasztva. Mindennek hosszú távú hatásaival a kormány egész biztosan ezúttal sem számolt. Vajon mit tesznek majd, ha hirtelen szembesülni lesznek kénytelen bizonyos foglalkozáskörök teljes szakemberhiányával?

 

(Fotó: atlatszo.hu)

civilhetes.net

48 000 000 forintos összleütés a Központi Antikvárium 135. aukcióján

Péntek este tartották a 135-dik aukciót a Központi Antikváriumban Budapesten.

Az összleütés jelentősen elmaradt a karácsonyi aukció végeredményéhez képest, hiszen akkor 100 millió forint felett zártak.
Ellenben nagyon izgalmasnak bizonyult a felhozatal.

Bálinger Béla, a Központi Antikvárium vezetője elárulta, hogy most eleve nem vártak kiugróan magas összeleütési összegre, hiszen ezúttal az aránylag kisebb értékű hagyatéki ritkaságok kerültek kalapács alá. Az is befolyásolta ugyanakkor a végeredményt, hogy a legmagasabb kikiáltási árral induló tárgyak nem keltek el, így nem lelt új gazdára a 8 millió forintról induló XIII. századi kódex sem. Bár ez utóbbi licittárgy külföldről is komoly érdeklődőkre talált, ám végül mégsem vásárolta meg senki, valószínűleg elsősorban védettsége miatt.

Ellenben olyan érdekességek már kifejezett licitharcot váltottak ki, mint az a képeslap, melyet Ady Endre írt alá, illetve Madách Imre levele. Előbbi 260 ezer forintért talált gazdára, míg Madách leveléért 850 ezret fizettek. A levél magasabb áron is elkelt volna, ha a már említett kódexhez hasonlóan nincsen védett státusban.
De Tóth Árpád egy levlapja is 110 ezer forintért ment el.

A két legnagyobb emelkedés egyike egy a Kós Károly hagyatékából származó Kalotaszeg című kötet volt, mely tartalmazza az utolsó magyar polihisztor négyoldalnyi kéziratos bejegyzését is. 150 ezerről indult, s 800 ezernél kelt el. A XVIII. századból származó, román nyelven, azonban fonetikusan nyomtatott katekizmus 30 ezer forintos kezdőárához képest 400 ezer forintig küzdötte fel magát.

A nagyobb falatok ezúttal a klasszikus modernség és a közvetlenül azt követő, azzal összefonódó időszak anyagából kerültek ki. József Attila egy Fedák Sárinak dedikált Külvárosi éje 800 ezerért talált új gazdát, míg a Móricz Zsigmondnak 1936-ban címzett Nagyon fáj! 1,5 millióért.

Voltak azért persze magasabban elkelt darabok is a csúcslicitek között. Werbőczy István Tripartitumának egy példánya probléma nélkül megért 2 millió forintot vevőjének, de 1769-ben készített térkép („Nagy Müller”) 3,6 millió forintos áron hagyta el a listát.

civilhetes.net

CímlapBelföldEsztergomEgészségnap az esztergomi Kolpingban Egészségnap az esztergomi Kolpingban

Az esztergomi Kolping Katolikus Szakképző Iskolában 2015.06.03-án, szerdán megrendezésre került az egészségnap.

A rendezvényt a Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt TÁMOP 3.1.4.C-14 Innovatív iskolafejlesztés 2. pályázat keretén belül sikerült megvalósítani.

A program lényege megismertetni a tanulókkal az egészséges élethez vezető utat, az egészséges, cukormentes ételeket, italokat és nassolnivalókat – nem csak a káros lehet finom -, felhívni a figyelmet az elsősegélynyújtás fontosságára, és annak pontos technikájának bemutatása is megtörtént a mentőszolgálat munkatársainak segítségével. Az egészségnap rávilágított, hogy mozogni nem ciki. A diákok mellett aktívan részt vettek is iskola dolgozói is. Volt reggeli torna, aerobic és zumba is.

A diákok versenyezhettek kreatív és egészséges szendvicskészítésben, saláta és gyümölcskoktél keverésben is. Megmérethették a kórház dolgozóival a vérnyomásukat, vércukorszintjüket, testsúlyukat, megvizsgálták az anyajegyeiket.

A nap 8:00-kor kezdődött, melyet az iskola igazgatója, Gengné Valachi Margit nyitott meg.

8:10-kor "Mozdul az iskola" címmel bemelegítő torna vette kezdetét, melyet Pintér Tibor testnevelő tanár tartott. Az iskola udvarában egy nagy kört alkotva mindenki kivette a részét a tornából.

8:40-től az iskola színháztermében meghívott előadó, Schremsz Istvánné tartott előadást.

"Devianciák másképpen"

9:40-től különböző szűrővizsgálaton vehettek részt a diákok, amelyben az esztergomi kórház dolgozói voltak segítségükre.

Az iskolai tanétteremben eközben 2 fős csapatokban lehetett részt venni a táplálékpiramis készítésében, melyet Spielmann Péter és Tóth Tibor tanárúr felügyeltek. A feladat lényege az volt, hogy a különböző élelmiszereket úgy kellett a piramis aljától kiindulva a csúcsáig elhelyezni, ahogy azokra az emberi szervezetnek leginkább szüksége van.

Ezalatt az iskola tankonyháján szendvicskészítő versenyen vehettek részt a diákok. Osztályonként 5-5 fős csoportokat alkotva versenyezhettek a legjobban elkészített szendvicskészítő díjáért, melyet Péter Istvánné, Szenczi Krisztina és Lőrincz Kata tanárnők felügyeltek.

Lőrincz Kata tanárnő megmutatta, hogyan kell "libás" szendvicset készíteni.

A diákok különbőzö állatokat készítettek a szendvicsekből, íme a remekművük:

10:00 órától egy meghívott előadó, Bognár Erika tartott előadást, melynek témája volt: tavaszi fáradtság, vitaminhiány, tavaszi feltöltődés, gyógyteák, gyógynövények.

Szintén 10:00 órától lehetett részt venni a 6-os tanteremben filmvetítésen, amely a Tini aktákról szólt. Ebben segédkezett Gáborné Kurucz Katalin tanárnő és Rédei Gábor tanárúr.

Az 5-ös tanteremben Szabó István tanárúr felügyeletével vitát tartottak a diákok a dohányzásról. Cigaretta helyett rágógumival kínálta a tanár a diákokat.

10:30-tól lehetősége volt a diákoknak egy kis aerobic eddzésre is, melyet Siroki Ramóna tanárnő tartott a színházteremben.

És voltak akik inkább csak nézték… 🙂

Akiket nem érdekelt az aerobic, azoknak egy érdekes vetélkedővel szerzett vidám pillanatokat Czaheszné Újvári Zsuzsa igazgató helyettes asszony.

11:00 órától a színházteremben volt program, Reich Zoltán, a mentőszolgálat munkatársa tartott előadást az elsősegélynyújtásról és pontos technikákat is bemutatott.

12:00 órától zöldség és gyümölcs koktélok készítése kezdődött a tanétteremben, melyben Lőrincz Kata tanárnő és Spielmann Péter tanárúr segédkezett.

… és ezzel egyidejűleg a tankonyhán a diákok friss saláta- és gyümölcstálakat készítettek.

12:30-tól ismét a mozgásé volt a főszerep, Siroki Ramóna tanárnővel a diákok kipróbálhatták a zumbát is.

… itt is akadtak nézelődők.

13:00 órakor a napot Gengné Valachi Margit igazgató asszony zárta. Ezután a tanulók által készített ételeket és italokat lehetett kóstolni.

Az egészségnap zárásaként a versenyek értékelése is megtörtént egészséges és finom jutalmak kiosztásával.  Elmondhatjuk, hogy eredményesen zárult a szerdai nap, a gyerekek elmondásuk alapján jól érezték magukat, és várják a soron következő sportnapot. 

 

Kucsera László

civilhetes.net

Magyarország soron következő államfője Kövér László lehet

A „lehet” szó nem is biztos, hogy helytálló, de kijelentésekbe bonyolódni nem volna szerencsés két évvel a következő köztársasági elnök-választás előtt.

Pedig leírhatnánk akár azt is, hogy Magyarország következő államfője Kövér László lesz…

A kérdés azért vált most hirtelen aktuálissá, mert Orbán a múlt héten egy székesfehérvári interjúban elmondta, hogy „nulla alatt van annak esélye, hogy köztársasági elnök” legyen, s ennek hatására azonnal megindult a médiatalálgatás: akkor ki lesz 2017-től az államfő?
Túl jelentős Sherlock Holmes-i képességekre azonban nincs szükség ahhoz, hogy rájöjjünk, minden jel arra mutat, hogy az egész Fidesz-KDNP frakció Kövért akarja a pozícióra, így többek között Áder János is. Nincs azonban ebben semmi meglepő, hiszen a Schmitt Pál lemondása után az államfői posztot magára vállaló Áder 2012-ben nyíltan jelentette ki a kormányfőnek, hogy a mandátumot csupán egyetlen ciklusra, tehát 5 évre vállalja.

Kövér László tehát már ekkor igen esélyes volt a szerepre, azonban ő maga is Áder Jánosra szavazott, mintha látszólag visszautasította volna a felkérést. De ne feledjük el akkori szavait: „Nem az a fajta vagyok, aki elugrik a felelősségvállalás elől, ha az a kollektív bölcselet, hogy valamilyen pozícióra én vagyok a legalkalmasabb személy.”

Ugyanakkor egy Fideszes politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy 2017 még igen messze van, s addig esélyes lehet az is, hogy némileg változnak a dolgok.
De gondoljunk bele, hogy Orbánnak van-e még egy olyan karakteres embere, akit bátran ki merne nevezni államfőnek? Jelenleg úgy látszik, hogy Kövér László az egyetlen olyan személy a Fideszben, aki elképzelhető 2017-től, mint államfő, hiszen egyfelől a kemény maghoz tartozik, régi motoros és függetlenül mindenféle értékítélettől, kiállását tekintve is ő tűnik a posztra egyedüliként alkalmas személynek..már amennyiben arról van szó, hogy a Fidesz-KDNP tagok közül vagyunk kénytelen latolgatni.

Amennyiben Kövér beköltözne a Sándor-palotába, valószínűleg abban a pillanatban nevezhetné ki Orbán házelnöknek Kósa Lajost. Az már kérdéses, hogy a debreceni polgármester mennyire örülne ennek. De Rogán sem szeretne miniszterelnöki kabinetfőnök lenni, mégis az lesz.

 

(Fotó: magyarhirlap.hu)

civilhetes.net

Megindult a nyomozás Gömöri Zsolt ellen

Hűtlen kezelés és más, kapcsolódó bűncselekmények miatt nyomozást indított a Fővárosi Főügyészség Gömöri Zsolt, a Paralimpiai Bizottság elnöke ellen, közölte kedd reggel a főügyészség szóvivője.

Bagoly Bettina, szóvivő azt is elárulta, hogy a nyomozás megindítása némileg kacifántos volt, hiszen a XIV. és a XVI. Kerületi Ügyészség indítványozta, majd rendelte el a nyomozást, s végül a XIV. kerületi rendőrkapitányságot bízták meg a feladattal.

Érdekes, hogy Gömöri a kialakult helyzet ellenére nem döntött a lemondás mellett, inkább megvárja a belső bizalmi szavazást. Teljesen nyilvánvaló, hogy végül nem szavaznak majd bizalmat a mára lényegében minden vezetővel és rengeteg sportolóval rossz viszonyba került Gömörinek, azonban időt nyerhet azzal, ha nem mond le tisztségéről.
Egy héttel ezelőtt megtették feljelentésüket Gömöri Zsolt ellen azok a sportolók, sportszervezők és sportszakértők, akiket korábban az elnök az ellene megindult lejáratókampány megszervezésével vádolt, s ennek folyományaként nyilvánosságra hozta személyes levelezéseiket.

A rendkívüli közgyűlés időpontját június 19-re tűzte ki a Magyar Paralimpiai Bizottság, s e hét csütörtökön döntenek arról, hogy kezdeményezik-e hivatalosan a bizalmi szavazást a jelenlegi elnökkel szemben.
Az ügy kimeneteléről egyelőre nem tudhatunk biztosat, de a jelenlegi állás szerint több mint valószínű, hogy megtartják június második felében a szavazást, melynek eredménye bizonyosan nem fogja pozitívan érinteni Gömöri Zsoltot elnökségi státuszában.

Gömöri végtörlesztési botránya napról napra egyre csak dagad. A napokban derült ki, hogy egy korábbi vezetőségi tagnak Gömöri (a vád szerint) jelentős összegű végkielégítést ígért a gazdasági stiklikkel kapcsolatos hallgatásáért.

Deutsch Tamás javaslatára még 2012-ben 3 millió forint egyesületi támogatást kapott az elnök, melyet azért ítéltek neki, hogy személyes devizahitelének végtörlesztését egyszerűen kifizethesse. Gömöri szerint az ország valamennyi köztisztviselőjének jár ez a lehetőség.

 

(Fotó: 444.hu)

civilhetes.net